[✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Tutaj znajdziesz wszystkie informacje na temat nowych wersji EU. Na tym forum również możesz zgłaszać sugestie oraz uwagi dotyczące nowych funkcji.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy temat, sprawdź czy ktoś wcześniej nie zgłosił już podobnego pomysłu. Jeśli tak, wówczas dopisz się do niego, ponieważ pod uwagę będą brane tylko takie sugestie, które zostaną poparte przez większą ilość użytkowników. Stąd domyślnie ustawione jest sortowanie wg liczby odpowiedzi.

Nie "podbijaj" tematu! Tylko zrobisz z niego śmietnik, a Twój głos nadal będzie traktowany jako jeden.

Nie pytaj w temacie czy coś zostanie dodane, jeśli "za" nie ma nikogo oprócz Ciebie albo zaledwie paru użytkowników.

Zgłoszone sugestie są przeglądane i wybierane do wdrożenia podczas projektowania nowej wersji. Nie zaglądam tutaj na bieżąco.

Tematy, w których przez 6 m. od ostatniego postu nikt się nie wypowie będą automatycznie usuwane.
PhotoSoft
Administrator
Posty: 7104
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Kontaktowanie:

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: PhotoSoft » 29 mar 2018, 11:26

Witam,
z tego wynika, że konieczna byłaby przebudowa magazynu, bo nie ma sensu dalej rzeźbić w g...

Czyli zlikwidować wymóg powiązania aukcji z produktem w magazynie/sklepie i bazować tylko na kodzie produktu.

Do tego zlikwidować szablony produktów w magazynie i ewentualnie dodać możliwość tworzenia wariantów produktu (taki produkt w produkcie - osobny kod, nazwa, stan, itd.).
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

misza90
Posty: 68
Rejestracja: 12 lut 2015, 16:56

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: misza90 » 29 mar 2018, 11:52

Super... , jednak ważne aby utrzymać możliwość ręcznego dodawania towaru wybranego z listy.
Wybieram kod produktu (i/lub wariant) i automatycznie w transakcji uzupełnia się nazwa, cena, waga ect.

malgolas
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 404
Rejestracja: 10 lip 2012, 22:10

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: malgolas » 30 mar 2018, 16:41

Jestem za przebudową magazynu, bo ja się w tym gubię co z czym jest powiązane przez jaki szablon.
Artur
Zapraszam na niezależne, zamknięte dla postronnych forum e-sprzedawców http://milpap.pl/phpBB/weryfikacja-f63/ Forum wymaga zarejestrowania się, a następnie wystąpienia z prośbą o weryfikację aby mieć pełen dostęp do wszystkich treści.

rafalleczek
Posty: 88
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: rafalleczek » 11 kwie 2018, 10:23

A jeszcze pytanko - bierze Pan pod uwagę całkowity automat czyli będzie to działać także w tle? Czyli włączamy pobieranie powiedzmy co 30min i EU zaczytuje nam dane a następnie wykonuje wszystkie operacje czyli pomniejszenie stanów w sklepie i na pozostałych aukcjach, zakończenie aukcji tam gdzie stan 0, bez naszej ingerencji tak aby można było urlop spędzić w spokoju :-) ?

PhotoSoft
Administrator
Posty: 7104
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Kontaktowanie:

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: PhotoSoft » 12 kwie 2018, 10:19

Do takiego automatu to daleka droga 8-)
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

kris
Posty: 309
Rejestracja: 09 wrz 2011, 11:22

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: kris » 12 kwie 2018, 11:19

PhotoSoft pisze:Witam,
z tego wynika, że konieczna byłaby przebudowa magazynu, bo nie ma sensu dalej rzeźbić w g...

Czyli zlikwidować wymóg powiązania aukcji z produktem w magazynie/sklepie i bazować tylko na kodzie produktu.

Do tego zlikwidować szablony produktów w magazynie i ewentualnie dodać możliwość tworzenia wariantów produktu (taki produkt w produkcie - osobny kod, nazwa, stan, itd.).

Na początek jak najbardziej. W obecnej formie magazyn traci już swoją funkcjonalność. Powiązanie na podstawie KODu ułatwi wprowadzenie automatu w przyszłości ;-) I tak przy okazji fajnie by było jakby zamówienia ze sklepu ściągały stan z magazynu w EU i aktualizacja dostępnych sztuk w sklepie była już na podstawie magazynu w EU. Inaczej nie ma to sensu. Po każdym zamówieniu w sklepie trzeba poprawiać stany w EU...

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 458
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: Zildijan » 16 kwie 2018, 19:02

Może nie do końca w temacie, ale przyznaję, że "Przebudowa magazynu" to świetny pomysł. Obecnie magazyn służy nam jedynie do aktualizowaniu stanów z pliku i nic wiec (przyzwyczajeni do innego standardu pracy na liście przedmiotów) nie da się w nim robić. Proszę, aby zwrócił Pan uwagę, żeby sposób dodania produktu z wariantów nadal umożliwiał aktualizowanie stanów z pliku tylko 2 kolumnami (Kod + Stan). Co do szablonów, to powinny zostać, ponieważ niektórzy wystawiają na różnych kontach z innymi opisami aukcji, tytułami aukcji ale tym samym kodem.

Fajnie, gdyby:
- z poziomu magazynu można było szybko dodać rozmiar z istniejącego kodu produktu i zapisać go o nowym kodzie
(tak jak "Zapisz jako nowy przedmiot" w edycji aukcji), żeby od razu też skopiowały się szablony ...
- które następnie można właściwie zedytować, np. zmieniając rozmiar i wystawić aukcje na allegro.
W zasadzie po wejściu w edycję produktu i zmianie kodu produktu + stanu, brakuje na dole ikonki "Zapisz jako nowy produkt".
- można było przenieść szablony z wybranego produktu metodą złap i puść do produktu znajdującego się obok na liście. Obecne rozwiązanie jest czasochłonne i można dostać oczopląsu przy sporej ilości produktów.
- można było przechodzi strzałką do kolejnego szablonu (podczas edycji szablonu) w danym produkcie.
- można od razu wystawić aukcję z poziomu magazynu, zaznaczając właściwy szablon i wybierając konto + grupę.

Brakuje grup, do których na chwilę można by przypisać wybrane produkty, aby później łatwiej wrócić z nimi do pracy.

Szybsze ładowanie kolumny "Wystawione" i po załadowaniu niezaładowywanie od nowa po każdej edycji produktu itd.

Szybszy wczytywanie produktów z magazynu np. obecnie po najechaniu na magazyn w edycji aukcji lub podczas kopiowania szablonów do innego produktu do drugiego przy 10 000 produktów jest znośnie, ale przy 26 000 produktów czeka się na wczytanie ok 2 minuty, więc jakiekolwiek modyfikacje strach robić przy podobnej ilości produktów ;)

Obecnie podczas kopiowania szablonów, już po załadowaniu listy produktów trzeba z okienka odszukać produkt i go zaznaczyć.
Brakuje tu wyszukiwarki w którą można by wpisać po prostu kod produktu i szybko zaznaczyć i zaakceptować. Brakuje na liście również kodu produktu, a czasami nazwy są te same do innych kodów (np. różnice w kolorze tej samej czapki).

kris
Posty: 309
Rejestracja: 09 wrz 2011, 11:22

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: kris » 27 kwie 2018, 21:08

Ja mam jeszcze jedną ogromną prośbę przy okazji aby wprowadzić jako opcję ściąganie ze stanu w magazynie EU po pobraniu zamówień ze sklepu po KODzie produktu. Jest to bardzo upierdliwe, że po każdym zamówieniu ze sklepu trzeba ręcznie zmieniać stany.

kris
Posty: 309
Rejestracja: 09 wrz 2011, 11:22

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: kris » 21 sie 2018, 12:04

Piszę post pod postem celowo ponieważ temat został zapomniany...
Czy zostanie wprowadzony zmodyfikowany mechanizm dotyczący aktualizacji sztuk w magazynie po pobraniu zamówień ze sklepu na podstawie KODu (nawet jako opcja)?
Obecnie jedyne co można zrobić to zmniejszenie ilości sztuk w powiązanej aukcji co mija się z celem. Po co w EU magazyn, który nie jest w pełni zintegrowany z samym EU?
To jest pilna i konieczna zmiana. Konkretnie: dodanie opcji zmniejszania ilości sztuk w magazynie EU po pobraniu zamówień ze sklepu na podstawie KODu jako opcja włączana w ustawieniach. Pilne na wczoraj, na już!!! Błagam!

Teraz za każdym razem trzeba ręcznie zmniejszać stan na magazynie po pobraniu zamówienia. Tak nie może być.

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 838
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08

Re: [✓] aktualizacja stanu na Allegro po pobraniu zamówienia ze sklepu

Postautor: Zielu » 21 sie 2018, 12:41

kris pisze:Po co w EU magazyn, który nie jest w pełni zintegrowany z samym EU?


Widzę, że ostatnio zrobił się jakiś wylew postów związanych z modułem magazynowym EU.

Nie zapominajmy, że EU jest programem do obsługi allegro, a nie programem magazynowym, więc lepszy rydz niż nic ;)
A jak to za mało to trzeba pomyśleć nad zainwestowaniem w profesjonalny program magazynowy i dodatkowo w kogoś, kto napisze integrację z EU (aczkolwiek są chyba już jakieś zintegrowane programy).

Nasza firma wolałaby, żeby Pan Marcin skupiał się nad rozwojem modułów do obsługi zamówień i aukcji. Takich użytkowników jest pewnie więcej od tych, którzy z magazynu w EU korzystają, więc jak czasami temat związany z magazynem zostanie "zapomniany" czy "przeoczony" to nie ma co się dziwić. Allegro rzuca ostatnio takie kłody pod nogi sprzedawcom i deweloperom, że magazyn powinien być teraz odległym problemem.
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)


Wróć do „Nowości i sugestie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości