Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Wymuszanie zmiany kategorii przy produktyzacji

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
stegolas
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2012, 00:21
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Wymuszanie zmiany kategorii przy produktyzacji

Post autor: stegolas » 04 gru 2021, 14:57

Zauważyłem taki problem, że program wymusza zmianę kategorii podczas produktyzacji (przypisania po EAN do bazy Allegro), pomimo że wybrałem inną opcję. Opis sytuacji:

Mam wystawiony przedmiot w kategorii:
Motoryzacja \ Narzędzia i sprzęt warsztatowy \ Obsługa zawieszenia \ Narzędzia do wahaczy i tulei

uzupełnione wszystkie parametry itp.

Wybieram
Hurtowa edycja \ Produkt Allegro \ Powiąż z wybranym produktem
w okienku podaję EAN produktu.

Po wyszukaniu pokazuje mi w wynikach produkt ale w kategorii
Dom i Ogród \ Narzędzia \ klucze

Nie chcę jednak przypisywać mojej oferty do tego produktu, z powodu, że nie odpowiada mi kategoria. Zamykam okno, nie zaznaczając tego produktu, podpowiedzianego przez program/Allegro.

Wybieram teraz
Utwórz nowe produkty / powiąż na podstawie parametrów kategorii i Zatwierdź.

Jak rozumiem, program powinien teraz założyć (zgłosić) nowy produkt do Allegro w tej mojej kategorii
Motoryzacja \ Narzędzia i sprzęt warsztatowy \ Obsługa zawieszenia \ Narzędzia do wahaczy i tulei

Tak się jednak nie dzieje po Odświeżeniu listy, oferta przypisana zostaje do tego produktu Allegro z kategorii
Dom i Ogród \ Narzędzia \ klucze

Nie przy wszystkich produktach taka sytuacja się powtarza. Przykładowy EAN z opisu tego produktu 5906083061608
Co może być przyczyną takiego działania?

 

kryzys
Posty: 12
Rejestracja: 23 lis 2021, 12:09
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymuszanie zmiany kategorii przy produktyzacji

Post autor: kryzys » 05 gru 2021, 19:01

A ręcznie robiąc to w allegro ci to przechodzi? Bo możliwe że allegro zabukowało dla danego EAN daną kategorię i innej nie dopusci dopóki nie zmienisz ean.
Też mam ostatnio problem z tym że dla danego produktu nie da się zmienić kategorii na allegro co często jest bzdurą bo allegro przypisuje dany produkt nie na podstawie tego czy to ma sens tylko bazując na historii aukcji- jak ktoś wczesniej źle przypisał to jesteś tego ofiarą.

PhotoSoft
Administrator
Posty: 4947
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy
Kontakt:

Re: Wymuszanie zmiany kategorii przy produktyzacji

Post autor: PhotoSoft » 06 gru 2021, 08:57

Allegro nie utworzy nowego produktu z takimi samymi parametrami. Nową kategorię trzeba im zgłosić.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML? :arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

stegolas
Posty: 132
Rejestracja: 14 gru 2012, 00:21
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Wymuszanie zmiany kategorii przy produktyzacji

Post autor: stegolas » 06 gru 2021, 09:57

Pytanie zatem czy korzystając z opcji w EU w hurtowej zmianie, czy też ręcznie z poziomu edycji oferty program zgłasza tą kategorię do Allegro czy trzeba to robić z poziomu Allegro.

Teoretycznie powinno działać z poziomu EU bo dla niektórych produktów działa. Tylko w przypadku niektórych dzieją się takie kwiatki.

p.s.
jeszcze mi coś przyszło do głowy gdybym zmienił trochę parametry np. uzupełnił wszystkie te nie obowiązkowe bo widzę że dla tego produktu nie ma wypełnionych wszystkich.

PhotoSoft
Administrator
Posty: 4947
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 156 razy
Kontakt:

Re: Wymuszanie zmiany kategorii przy produktyzacji

Post autor: PhotoSoft » 06 gru 2021, 15:09

Allegro zwraca błąd, jeśli wykryje identyczny produkt i wtedy on jest zapisywany przy aukcji.

Pozostaje ustawiona kategoria, jeśli jest dopuszczona przez allegro dla danego produktu.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML? :arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

ODPOWIEDZ