Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Program pobiera złe dane kontrahentów.

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
Drasztuh
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2019, 09:42
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: Drasztuh » 02 sie 2019, 19:13

:idea: Proszę zapoznać się z podwieszonym poradnikiem Jak prawidłowo zgłosić problem? i doprecyzować zgłoszenie.

Jeśli poradnik nie rozwiązał Twojego problemu, wówczas podaj wymagane informacje:

1. Czy pobrano z serwera aktualny instalator i przeinstalowano EU? tak
2. Czy została wykonana aktualizacja komponentów Allegro? tak
3. Czy problem występuje w trybie awaryjnym? brak związku
4. Z jakiego systemu korzystasz (numer i wersja 32/64bit)? 10    64bit
5. Opisz poniżej dokładnie problem zgodnie z pkt. 8.2 oraz 8.3 poradnika:
...

Program źle zaczytuje dane do kolumny "dane kontaktowe". Podczas, gdy dane kupującego i dane do wysyłki różnią się, program i tak umieszcza te same dane (wysyłkowe) w obu kolumnach. Nie można w fakturach umieszczać danych osoby, do której się wysyła, tylko osoby kupującej.
Wcześniej odznaczenie opcji "kopiuj dane kontrahenta oraz FOD z ostatniej transakcji" podziałało, teraz, gdy opcja jest zaznaczona, czy odznaczona i tak program pobiera złe dane.
Jak to naprawić?

PhotoSoft
Administrator
Posty: 3756
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 84 razy
Kontakt:

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: PhotoSoft » 05 sie 2019, 11:37

Nie potwierdzam. Pobieranie danych działa prawidłowo.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

Drasztuh
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2019, 09:42
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: Drasztuh » 05 sie 2019, 12:57

Zauważyłem co innego. Gdyby wszystko było dobrze, to nie byłoby tematu. Jak to naprawić?

PhotoSoft
Administrator
Posty: 3756
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 84 razy
Kontakt:

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: PhotoSoft » 06 sie 2019, 10:00

Ktoś jeszcze ma taki sam problem?
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

Drasztuh
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2019, 09:42
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: Drasztuh » 06 sie 2019, 10:12

Jeżeli nikt inny nie ma tego problemu, to mam sam wziąć kombinerki i to sobie naprawić? Nie mam na to czasu, muszę wystawiać faktury, jak to naprawić się pytam.

kris
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 314
Rejestracja: 09 wrz 2011, 11:22
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: kris » 07 sie 2019, 11:31

Od kiedy masz taki problem? Występuje zawsze czy incydentalnie?

Drasztuh
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2019, 09:42
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: Drasztuh » 07 sie 2019, 12:28

Było dobrze od czasu wykupienia abonamentu standard, czyli od jakichś czterech miesięcy. Miesiąc temu zgłaszane było, że ten problem zaczął występować, ale po odznaczeniu opcji w ustawieniach tej z FOD, program zaczął pobierać właściwe dane. Po ostatnim pobraniu transakcji z wciąż odznaczoną wcześniej opcją (kompletnie nic przez miesiąc nie było zmieniane w ustawieniach, ale wpadły chyba dwie aktualizacje) znów zaciągało błędne dane. Teraz już bez znaczenia, czy ta opcja jest zaznaczona, czy nie, czy są inne opcje zaznaczone, czy odznaczone, różne kombinacje zaznaczonych opcji, włączenie trybu awaryjnego, czy wstawienie komputera do lodówki nic nie daje.

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 1329
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: rafalleczek » 07 sie 2019, 13:39

Witam. Napisałeś jakiś czas temu coś takiego - problem jest tylko i wyłącznie u Ciebie - coś pewnie z bazą (uszkodzona). Po to jest coś takiego jak kopia zapasowa ( ja robię ją 2 razy dziennie) aby w takim przypadku móc przywrócić dobrze działającą wersję programu. Tak więc raczej nikt Ci w tym nic nie pomoże. Dużo masz aukcji ? Masz magazyn itp? Jeśli nie to nie możesz zainstalować raz jeszcze EU i zacząć od nowej bazy zaczytując aukcje z allegro? Tą kopię możesz wykorzystywać jako archiwum na na nowo zainstalowanym EU aktualnie pracować.

" Niedawno scrashowało mi kompa z bluescreenem i EU po ponownym uruchomieniu wrócił do ustawień fabrycznych (chyba, do ustawień fabrycznych i jako jedyny program, w którym się coś posypało wtedy), pozamnieniało kolumny, wyrzuciło konto z programu, kazało wybrać rodzaj abonamentu i z pół godziny wczytywało bazę i najwidoczniej nie odznaczyłem później tej opcji.. bo skąd miałem wiedzieć, że poresetuje mi również wszystkie ustawienia. Sprawdzę, czy coś się zmieniło, gdy ktoś wprowadzi różne dane. "

Pozdrawiam
RZ

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 719
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: Zielu » 07 sie 2019, 15:04

Albo przeprowadź naprawę aktualnej bazy, może obejdzie się bez tworzenia nowej :)
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

Drasztuh
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2019, 09:42
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Program pobiera złe dane kontrahentów.

Post autor: Drasztuh » 07 sie 2019, 17:00

Dlaczego miałbym tworzyć nową bazę w programie, skoro dane kontrahentów są zaciągane z Allegro?

Zablokowany