Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 846
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Zildijan » 25 lis 2019, 13:56

:)

Tylko czy mogę wówczas używać zwykłego LAN i jednocześnie ten wirtualny LAN ?
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

Zielu
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 706
Rejestracja: 05 wrz 2016, 10:08
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Zielu » 25 lis 2019, 16:39

Nie wiem jak działa RADMIN, pamiętam jak działało hamachi i tam każdy komputer dostawał wewnętrzne ip.
Wtedy należało sprawdzić jakie IP posiada komp z bazą i takie też wpisać w polu adresu hosta.
Ale może RADMIN inaczej działa, to sobie już sprawdzisz. Jak się nie da w jedną, to próbuj w drugą stronę :)

Tak, możesz pracować na jednym i drugim. VPN to tylko dodatkowy tunel do innej sieci.

Ewentualnie, jeśli kompy masz na win10, spróbuj założyć VPN'a windowsowego, albo wynajmij kogoś kto to ogarnie. Wtedy tylko łączysz się z siecią klikając na ikonę manadżera połączeń internetowych  (prawy dolny róg, tam gdzie wifi itd) i klikasz połączenie VPN, które chcesz włączyć. Wtedy wpisujesz ip takie jak ma komp w sieci Twojej firmowej :)
Pozdrawiam,
Paweł Z.

:)

lubiekoszule
Posty: 52
Rejestracja: 29 lut 2012, 21:48
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: lubiekoszule » 28 lis 2019, 13:06

jak masz stały ip to zrobisz
A na Kanarach możesz nie mieć stałego ip
Te komputery które dodasz do radmina bedą w twojej sieci lan tak reszta komputerów podłączonych do lan
Musisz spróbować

Ulv
Posty: 163
Rejestracja: 28 paź 2018, 20:45
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Ulv » 08 sty 2020, 02:23

Witajcie
nie znalazłem bardziej zbliżonego tematu, a ten jest najbliższy temu czego szukam, więc się trochę podpinam :)

Pracuję teraz na starym rzęchu na którym mam win10, programy sprzedażowe (do punktu stacjonarnego),
EU i inne różne programy które mocno zamulają komputer. Pracujemy wielostanowiskowo i łączymy się póki co przez LAN (co też sprawia że na komputerach klienckich jest wszystko woooooolno... (a nie ma tego dużo) - zdecydowanie szybciej jest na komputerze z bazą danych ).

Przechodząc do konkretów.
Pora zmienić stary komputer na coś lepszego i teraz pytanie. Co lepiej. (może ktoś ma jakieś doświadczenia do porównania).

Czy lepiej kupić dobry sprzęt (cokolwiek by to nie znaczyło) i trzymać EU z bazą danych na tym sprzęcie wraz z tym wszystkim programami co wymieniłem powyżej. ? Bo nie ma to znaczenia i tak będzie działać szybko a komputery klienckie również będą działać szybciej.

Czy może lepiej zrobić osobny komputer na którym będzie tylko EU z bazą danych i pod który będą podpięte pozostałe komputery ?

Czy ktoś z Panów jest w stanie zasugerować które rozwiązanie lepsze. ?
No i zasadnicze pytanie jakie parametry powinien mieć ten "dobry sprzęt" żeby EU śmigał jak ta lala ?. Chodzi mi o komputer stacjonarny.
W którymś z postów Pan Marcin pisał, że ze względu na Firebirda istotny jest dobry procesor z wysokim taktowaniem. 
Ale wiele mi to nie mówi odnośnie konfiguracji sprzętu :)

będę wdzięczny za sugestię :)
pozdrawiam
Sebastian

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 846
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Zildijan » 08 sty 2020, 09:11

Ogólnie do pracy przy dużej bazie musi być dobry sprzęt.
Dysk SSD pod M.2 (najlepiej szybszy niż tradycyjny SSD 500) to podstawa.
Obowiązkowo minimum 8GB RAM
Procesor 4 rdzeniowy (8 wątków) Intel I7-8550U (3,9 GHz) jest dobry.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

KD9
Posty: 414
Rejestracja: 14 lut 2018, 12:06
Lokalizacja: Gorzów
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: KD9 » 08 sty 2020, 09:26

Mam trochę słabszy serwer niż sugeruje Zildijan (i5 i SSD), ale moja baza produktowa to „tylko” 6 tys. pozycji, do tego na tym samym sprzęcie stoi serwer MS SQL dla programu sprzedażowego i po LANie wszystko śmiga, nawet nie najgorzej jest przy zdalnym połączeniu, ale tylko z sieci stacjonarnej (u mnie Multimedia). Przy połączeniu LTE bardzo ciężko pracować, bo nawet jeśli prędkość jest pozornie duża, to PINGi są tak opóźnione, że traci to sens (można przeglądać transakcje i towary, ale praktycznie nie da się edytować), dlatego też na serwerze mam jeszcze zainstalowane VNC i często pracuję na nim zdalnie.

Ulv
Posty: 163
Rejestracja: 28 paź 2018, 20:45
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Ulv » 08 sty 2020, 21:45

Dzięki za sugestie. :)

sprawdziłem na szybko tę konfiguracje i olaboga :)

https://www.oleole.pl/komputery-stacjon ... bhtml#opis
https://www.oleole.pl/komputery-stacjon ... -pro.bhtml

chociaż i tak nie jest źle, na x-comie znalazłem takie za 15 tysiaków ;)

rozumiem, że mniej więcej o taki sprzęt chodzi ?
pozdrawiam
Sebastian

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 846
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Zildijan » 08 sty 2020, 23:42

Ten za 3 949 zł będzie zupełnie wystarczający.
Fajny procesor - będziesz miał go na długie lata do EU i aplikacji magazynowych.
Na nim baza EU i obsługa będzie działać ekspresowo.
Ja bym osobiście szukał komputera z dyskiem pod M.2 zamiast PCIe,
ale dawno nie sprawdzałem nowinek i benchmarków, więc mogę się mylić.
Sprawdziłbym jednak co to za dysk, ponieważ są szybsze i wolniejsze, lecz na pewno będzie szybki.
Osobiście mogę polecić Samsung 960 EVO pod M.2 .

Komputery za LAN też odczują prędkość, ponieważ będzie szybszy zapis do bazy ze względu na dysk SSD NVMe.
Oczywiście obowiązkowo należy podłączyć wszystko kablem do kart sieciowych 1000 Mb/s.
Jak masz w starych komputerach LAN 10/100 Mb/s to zmień tam karty na 1000 Mb/s, np. są takie pod USB lub zwykłe pod PCI.


Ile aukcji planujesz mieć w bazie?
U nas jest ponad 100 000 na wszystkich kontach i czas załadowania listy wynosi ponad minutę,
a np. 1 konta na którym jest 37000 aukcji wynosi około 17 sekund. 10000 w grupie = 2,5 sekundy.


Jak kupisz go przez aplikację goodie na smartfona, to otrzymasz zwrot 1,2%, czyli ponad 50 zł wróci do Ciebie ;)




 
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

Ulv
Posty: 163
Rejestracja: 28 paź 2018, 20:45
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Ulv » 12 sty 2020, 22:05

Dzięki za sugestie, właśnie sie rozglądam za tymi komputerami i dyskami :)

Aukcji docelowo ma być 50tys+ więc wg tego co piszesz powinno być dobrze (a na pewno zdecydowanie lepiej niż jest teraz ) :)

jak już sie uda wszystko posklejać i postawić to zdam relację co i jak wyszło :)

dziękuje Panom za pomoc :)
pozdrawiam
Sebastian
 

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 846
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: EasyUploader na Wewnętrzny Serwer Biurowy - Prośba o porady i rozwiązania

Post autor: Zildijan » 12 sty 2020, 22:38

Na 50 000 będzie super. Jakbyś wsiadł do rakiety w porównaniu z obecną prędkością.

Od 100 000 już zaczyna się odczuwać na trochę słabszym sprzęcie niż ten z linka, ale jak już się załaduje lista aukcji, to jest dobrze, do momentu, gdy jakaś zmiana nie wymaga odświeżenia listy aukcji.
U nas ma być ponad 1 mln. aukcji i wydaje mi się, że trzeba będzie je dzielić na grupy lub szukać innego rozwiązania,
lub najlepiej nie wchodzić na listę aukcji :)
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

ODPOWIEDZ