Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 22 maja 2020, 08:27

Panie Marcinie rozpocząłem pracę z automatami EU i mam kilka pytań,
ponieważ wydaje mi się, że są mega problemy z optymalizacją (tylko przy bardzo dużych zmianach),
ale chciałbym wykluczyć winy po mojej stronie.

U mnie wyglądało to następująco:
- aplikacja zewnętrzna zaktualizowała stan w bazie EU + synchro=1 (gdzie zaszła zmiana),
- EU podczas pobierania transakcji rozpoczął aktualizację w tle (zakańczanie ze stanem 0),
- aplikacja zewnętrzna ponownie zaktualizowała stan w bazie EU + synchro=1 (gdzie zaszła zmiana), podczas gdy EU jeszcze nie zakończył tego procesu,
- gdy zauważyłem, że EU nie zakończył jeszcze aktualizacji w tle po pierwszej zmianie w bazie, a poszła już kolejna zmiana do bazy, wyłączyłem działanie zewnętrznej aplikacji, ponieważ coś za długo to trwało przez EU,
- Gdy zakańczanie kilku tysięcy aukcji trwało 24h, nadal nie robiłem zmian w bazie,
- Gdy czas przekroczył 48h, wymusiłem wyłączenie EU z menadżera zadań.

Mam podejrzenia, że EU zwariował, gdy nie skończył jeszcze jednego procesu, a dołożyłem do pieca kolejne zmiany w magazynie EU.

W związku z tym mam kilka pytań:
1) Czy podczas nieskończonego procesu EU zakańczania aukcji w tle, nie można dokonywać kolejnych zmian stanu w bazie EU + synchro=1 (gdzie zaszła zmiana)? Inaczej, czy trzeba czekać, aż EU zakończy ten proces, zanim rozpocznie się kolejną aktualizacje stanu magazynu w bazie EU?
2) Czy EU w tle zakańcza znacznie wolniej aukcje ze stanem 0 niż w przypadku zakańczania z poziomu listy aukcji?
3) Czy jak jest np. 10 kont allegro w których są ustawione pobieranie transakcji w tle, a w magazynie jest stan 0 + synchro=1,
to EU usunie tą aukcję przy automatycznym pobraniu transakcji w tle już przy pierwszym koncie i ustawi synchro=0,
czy będzie zakańczał tą aukcję 10x(przy sprawdzeniu każdego konta) i dopiero ustawi synchro=0 jak po 10 koncie allegro zakończy proces pobierania transakcji w tle?
4) Jeżeli podczas niezakończonego procesu automatycznej aktualizacji dołoży się kolejne zmiany w bazie, to od następnego pobierania transakcji w tle będą dołożone te nowe zmiany w bazie, czy wszystko się popsuje, np. zdubluje się cały proces, lub aukcje ze stanem 0,które miały być zakończone zostaną przeniesione do wystawienia itp. ?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2020, 11:08 przez Zildijan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 22 maja 2020, 08:36

Moim zdaniem powinno to wyglądać w ten sposób:
- EU pobiera transakcje,
- Dopiero po przykładowym ostatnim 10 koncie sprawdza zmiany w bazie EU
- Po wykryciu synchro=1 rozpoczyna automat
- Na czas wykonywania automatu blokuje pobieranie transakcji w tle
- Po zakończeniu ustawia co przerobił na synchro=0
- EU ignoruje nowe zmiany w magazynie do momentu odblokowania transakcji w tle tj. po zakończeniu procesu automatu zakańczania w tle ze stanem 0.

Gdy w międzyczasie wykonywania automatu pojawiają się nowe zmiany w bazie,
EU powinien wykryć je dopiero przy kolejnym pobieraniu transakcji ostatniego konta,
a nie w trakcie.

Oczywiście, jeżeli sprawdza zmiany po pobraniu każdego konta (czyli sprawdza 10x przy przykładowych 10 kontach)
i po każdym koncie ustawia do wykrytej pozycji synchro=0, (czyli nie dubluje zadań), to tak jest lepiej.

Czy tak to wygląda?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2020, 09:22 przez Zildijan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 22 maja 2020, 08:54

Jeszcze jedna ważna sprawa.
Automat podczas aktualizacji liczby sztuk na allegro ponawia aktualizację aukcji, w której allegro zwróciło błąd prawda?
W sytuacji, gdy jest kilka tysięcy takich aukcji, to automat staje się zatłoczony ponawianiem tych aukcji, przez co staje się niewydajny.

To oczywiste, że trzeba poprawić takie aukcje i zaktualizować na allegro.
Mam na to rozwiązanie.
- Gdy allegro zwróci błąd, EU przenosi taką aukcję do "--Błąd statusu edycji--",
- Automat podczas kolejnego pobrania transakcji w tle ignoruje ponawianie aukcji, które są już w podgrupie "--Błąd statusu edycji--", aby nie zamulać działania automatu,
- Użytkownik (chce czy nie chce) i tak musi niezwłocznie poprawić takie aukcje i zaktualizować na allegro to co trzeba poprawić + liczbę sztuk

Chodzi o to, żeby automat nie ponawiał czegoś, co jest niemożliwe do zrealizowania, (a co i tak trzeba poprawić ręcznie), przez co psuje całą zabawę i ideę tego automatu.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 22 maja 2020, 10:34

Zrobiłem test z opcją tylko zakańczania aukcji.
Około 1000 zmian stanu w bazie, w tym też niektóre na inną liczbę niż 0.
Bardzo długo to się wykonuje i blokuje pobieranie transakcji.

Priorytetem dla każdego jest na pewno:
- jak najszybsze pobranie transakcji
- jak najszybsze zakończenie produktów ze stanem 0 (po aktualizacji w bazie lub po sprzedaży).

Wszystko inne, co opóźnia pobranie nowych transakcji powinno być osobnym procesem,
ponieważ czekając, aż się wszystko wykona nie możemy realizować nowych zamówień i nie usuwają się ostatnie sztuki ze sprzedanych tu i teraz.
Gdybym dodał w ustawieniach jeszcze aktualizację liczby sztuk na allegro, to przy 1000 zmian automat zadławi się całkowicie i trzeba już ręcznie pobierać transakcje.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 1211
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: rafalleczek » 22 maja 2020, 11:14

Witam. Zildijan niestety z jednym się z Tobą nie zgodzę -

" Mam na to rozwiązanie.
- Gdy allegro zwróci błąd, EU przenosi taką aukcję do "--Błąd statusu edycji--",
- Automat podczas kolejnego pobrania transakcji w tle ignoruje ponawianie aukcji, które są już w podgrupie "--Błąd statusu edycji--", aby nie zamulać działania automatu,
- Użytkownik (chce czy nie chce) i tak musi niezwłocznie poprawić takie aukcje i zaktualizować na allegro to co trzeba poprawić + liczbę sztuk "

Ja np nie siedzę cały czas przy kompie - chodzi on sobie non sto i pobiera transakcje , a błędy występują często i z różnego powodu. Jeśli to będzie działać tak jak piszesz to okaże się następnego dnia lub najgorzej po weekendzie gdzie 2 - 3 dni nie zaglądam czasami do kompa że mam sprzedany przedmiot na kilku kontach bo EU nie zakończył np aukcji lub klient zakupił więcej szt niż było na stanie. Szczególnie takie transakcje trafiają się w czasie wzmożonego ruchu (święta). Miałem tak gdy była jeszcze ręczna synchronizacja i przez długi czas nie robiłem synchro - dlatego tak bardzo zależało mi na automatycznej synchronizacji. Po to właśnie jest automat aby użytkownik jak najmniej musiał przy synchro być przy kompie. Prosiłbym o inne rozwiązanie już jakby coś miało być stosowane lub jako opcja dla .


Pozdrawiam
 
RZ

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 22 maja 2020, 12:40

Rafalleczek, chodziło mi, aby nie ponawiał aktualizacji stanu. Przy tysiącach aukcji z błędem, bo allegro akurat zrobiło np. kod producenta obowiązkowym parametrem, ponawianie aktualizacji liczby sztuk powoduje jedynie zamulanie automatu do efektu bezsensu.

Zakańczanie aukcji po błędzie jak najbardziej niech ponawia i to 10 razy :) Tu na szczęście parametry allegro nic nie znaczą.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

rafalleczek
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 1211
Rejestracja: 26 kwie 2013, 16:29
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: rafalleczek » 22 maja 2020, 12:46

A no to chyba że o to Ci chodzi - nie załapałem. Faktycznie jeśli błędem jest brak parametru czy coś co samo się nie zmieni to ponawianie i tak nie ma sensu. W takim przypadku nie oponuję :-)

Pozdrawiam
 
RZ

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 22 maja 2020, 13:55

Spamując dalej ponarzekam trochę, że aktualizacja łącznej ilości około 2500 produktów,
w których zaszła zmiana i to tylko z ustawieniem samego usuwania (w tym zawarte przenoszenie do grupy wystawienia)
wynosi cały dzień roboczy, i na duże zmiany nie jest to dobra opcja EU :(

Dodatkowo jak tu na bieżąco zakańczać aukcje synchronizując swój stan ze stanem magazynu EU,
jak EU tak długo to przetwarza w automacie.
Zanim automat zdąży zrobić jedno, to już kupują braki, bo kolejne zmiany w bazie EU czekają na zakończenie tych z rana.

Dlatego proszę Pani Marcinie o Pana dobry pomysł na to.
Mam nadzieję, że moje sugestie pomogą stworzyć jakiś Pana fajny pomysł jak to ulepszyć.
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

PhotoSoft
Administrator
Posty: 3380
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: PhotoSoft » 22 maja 2020, 15:21

Zildijan pisze:
22 maja 2020, 08:36
Moim zdaniem powinno to wyglądać w ten sposób:
- EU pobiera transakcje,
- Dopiero po przykładowym ostatnim 10 koncie sprawdza zmiany w bazie EU
- Po wykryciu synchro=1 rozpoczyna automat
- Na czas wykonywania automatu blokuje pobieranie transakcji w tle
- Po zakończeniu ustawia co przerobił na synchro=0
- EU ignoruje nowe zmiany w magazynie do momentu odblokowania transakcji w tle tj. po zakończeniu procesu automatu zakańczania w tle ze stanem 0.
I tak to działa, ale zauważyłem mały błąd, który mógł powodować kumulowanie się już zaktualizowanych aukcji. Proszę pobrać nowy instalator.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 826
Rejestracja: 24 maja 2013, 19:27
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Automat (problemy) - zakańczanie aukcji ze stanem 0

Post autor: Zildijan » 25 maja 2020, 08:19

Dziękuję za poprawkę.
Wygląda na to, że w nowej wersji zupełnie nie straszne są już ilości zmian w bazie, nawet z włączoną opcją aktualizacja ilości w aukcji.
Podsumowując, wygląda na to, że poprawka rozwiązała wszystkie problemy.

Mam jeszcze pytanie o statusy w logach, których cały czas nie mogę zrozumieć, ponieważ z mojego punktu widzenia nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, np.:

Podsumowanie automatycznej synchronizacji stanu:
- zlecono aktualizację 3853 z 4464 aukcji
- zlecono zakończenie 312 z 4464 aukcji
- oznaczono "Do wystawienia" 312 z 4464 aukcji.

1) Czy "Do wystawienia" nie miały przenosić się aukcje, gdzie stan z 0 zmienił się na powyżej 0?
Wszystkie kolejne statusy też pokazują zakończenie aukcji ze stanem 0 i jednocześnie przeniesieni ich do wystawienia.

2) Dlaczego "zlecono aktualizację 3853 z 4464 aukcji", a nie zlecono aktualizacji 4464 z 4464 aukcji?
Czy to może dlatego, że ta brakująca część to (przypuszczalnie) aukcje niewystawione na allegro (np. zakończone)?

3) Czy EU zleca aktualizację liczby sztuk na allegro tylko do "trwających" i pomija sprzedane i zakończone?
Przykładowy Sklep Na Allegro (zarządzany przez najlepszą aplikację - EasyUploader)

ODPOWIEDZ