Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

prestashop od czego zacząć?

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
robi1976
Posty: 270
Rejestracja: 27 gru 2012, 19:58
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

prestashop od czego zacząć?

Post autor: robi1976 » 12 maja 2015, 12:47

Witam forumowiczów.
Jako, że od dawna korzystam z EU chciałbym zrobić sklep na prestashopie.
I tu mam kilka pytań.
Jest sens samemu wszystko robić od podstaw, czy lepiej kupić jakiś gotowy szablon lub zlecić zrobienie sklepu?
Dużo pracy i wysiłku trzeba włożyć żeby uzyskać fajnie wyglądający i w miarę funkcyjny sklep?

Swego czasu zrobiłem kilka stron na joomli i jakoś metodą prób i błędów to wyglądało :)
Proszę o podpowiedzi, którą wersję presty wybrać i jakie dodatki płatne, bezpłatne będą niezbędne.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, 23:12 przez robi1976, łącznie zmieniany 1 raz.

malgolas
Zaawansowany użytkownik EU
Posty: 270
Rejestracja: 10 lip 2012, 22:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: malgolas » 12 maja 2015, 14:58

robi1976 pisze: Jest sens samemu wszystko robić od podstaw, czy lepiej kupić jakiś gotowy szablon lub zlecić zrobienie sklepu?
Na to pytanie sam musisz sobie odpowiedzieć.
Dużo pracy i wysiłku trzeba włożyć
Prawie wcale.
żeby uzyskać fajnie wyglądający i w miarę funkcyjny sklep?
Cholernie dużo.
Proszę o podpowiedzi, którą wersję presty wybrać i jakie dodatki płatne, bezpłatne będą niezbędne.
Prestę oczywiście najświeższą. Natomiast dodatki to zależy co ci potrzebne. Na pewno jakieś płatności, moduł COD. Wszystko zależy. Jak w to wejdziesz to sam będziesz wiedział czego jeszcze potrzeba i czy to jest darmowe, czy płatne, czy wręcz trzeba zlecić napisanie.
Natomiast jeśli nie masz mozliwości/czasu siedzieć godzinami miesiącami nad skryptem, szablonami, kodem to odpuść i zamówi coś albo gotowego albo szytego na miarę z np. paromiesięcznym okresem na poprawki.
Artur
Zapraszam na niezależne, zamknięte dla postronnych forum e-sprzedawców http://milpap.pl/phpBB/weryfikacja-f63/ Forum wymaga zarejestrowania się, a następnie wystąpienia z prośbą o weryfikację aby mieć pełen dostęp do wszystkich treści.

robi1976
Posty: 270
Rejestracja: 27 gru 2012, 19:58
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: robi1976 » 15 wrz 2015, 09:50

ok, na pewno nie będę robił tego sam ;)
wysłałem zapytania odnośnie kosztów postawienia sklepu, ceny jakie padają to od 3500zł w górę
wiadomo, że im więcej wymagasz tym więcej będzie to kosztować

pytanie do Was, czy trzeba w prestashop instalować dodatkowy moduł do integracji z allegro czy wystarcza Wam EasyUploader?
jestem w trakcie szukania nowego lokalu, gdzie będzie również sprzedaż stacjonarna
jaki program (faktury/paragony/magazyn) polecicie do obsługi zamówień presta/allegro/sklep stacjonarny żeby wystawianie dokumentów sprzedaży była zautomatyzowana - SUBIEKT czy coś innego?
może macie jakąś sprawdzoną firmę, która podjęłaby się wykonania takiego sklepu?

ShRon
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2015, 13:49
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: ShRon » 22 wrz 2015, 20:50

No właśnie dobre pytanie.
@PhotoSoft: planujesz integrację z subiektem? Chyba nie ma sensu by EasyUploader szedł w kierunku programu magazynowego.
A może funkcjonalność EU wystarczy? Da się połączyć ten sam produkt o różnych nazwach w allegro i presta?
Obecnie właśnie stoję nad decyzją jak scalić sprzedać allegro + presta z programem magazynowym i obsługą kurierów.

PhotoSoft
Administrator
Posty: 3768
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 84 razy
Kontakt:

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: PhotoSoft » 05 paź 2015, 11:55

Nie moja integracja, ale jest ;)
:arrow: viewtopic.php?f=14&t=1689
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

twar1
Posty: 3
Rejestracja: 21 lis 2015, 22:03
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: twar1 » 27 lis 2015, 19:41

Mamy ponad 20000 produktów na allegro chciałbym je przenieść do sklepu Prestashop.Testowałem trzy różne hostingi pod presta wykorzystując instalatron (wbudowany automatyczy instalator) Presta w wersji 1.6.1.3 działa idealnie a na serwerach Php jest w wersji 5.6

testowaliśmy na netmark, starkom i ww8

Niestety ale na forum easyuploadera jest bardzo ubogo na temat wystawiania w sklepie presta aukcji zaimportowanych z allegro do EU
- mimo usilnych prób nie udaje się mi się przenieść aukcji zciągniętych z allegro do EU na sklep presta w wersji 1.6

Jest komunikacja ze sklepem jednak
W naszym przypadku podczas exportu zawsze wyświetla się komunikat:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<prestashop xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink">
<errors>
<error>
<code><![CDATA[84]]></code>
<message><![CDATA[Validation error: "Property Product->link_rewrite is empty"]]></message>
</error>
</errors>
</prestashop>

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EasyUploader.EUException: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<prestashop xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink">
<errors>
<error>
<code><![CDATA[84]]></code>
<message><![CDATA[Validation error: "Property Product->link_rewrite is empty"]]></message>
</error>
</errors>
</prestashop>

w PrestaShopAPI.PrestaShopProdukty.<>c__DisplayClass22.<WystawProdukty>b__20()

Moje pytania brzmią więc następująco:
1/ na jakim serwerze (jaki hosting) umożliwi postawienie presty która będzie komunikować się w obydwie strony z easyuploaderem ( w szczególności umożliwi export do sklepu produktów z EU)
2/ jeśli jest z tym taki duży kłopot to czy można (i jak to zrobić) alternatywnie przenieść produkty z EU do presty (bez wklepywania tego ręcznie - chociaż aby poszło półautomatycznie) np. jak to zrobić wykorzystująć pliki CSV

Bardzo proszę o konstruktywną odpowiedz a nie zamykanie ponownie tematu (jak w poprzednim moim poście)

PhotoSoft
Administrator
Posty: 3768
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 84 razy
Kontakt:

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: PhotoSoft » 30 lis 2015, 14:02

Sprawdził Pan co oznacza ten błąd? Hosting nie ma najmniejszego znaczenia, bo to jest błąd konfiguracji Presty.

Na czystej instalacji z :arrow: https://www.prestashop.com/pl/ nie ma żadnych problemów z przeniesieniem aukcji.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

askme
Posty: 1
Rejestracja: 14 cze 2016, 11:35
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: askme » 15 cze 2016, 10:51

Czy udało się wyjaśnić przyczynę błędu?
Mam czystą instalację Presty i ten sam problem :(

robi1976
Posty: 270
Rejestracja: 27 gru 2012, 19:58
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: robi1976 » 23 sty 2017, 08:25

Połączyłem EU z prestą.
Import zamówień działa :)
Jednak EU importuje zamówienia ale ich nie grupuje.
Tak ma być, czy jest gdzieś ustawienie grupowania dla zamówień ze sklepu?
EU2.jpg

PhotoSoft
Administrator
Posty: 3768
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 84 razy
Kontakt:

Re: prestashop od czego zacząć?

Post autor: PhotoSoft » 23 sty 2017, 10:21

Autogrupowanie działa tak samo jak dla transakcji z Allegro 8-)
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:idea: Jak przesłać logi XML?

:idea: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU

ODPOWIEDZ