Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

[ANKIETA] Katalog (unikatowych) produktów allegro - Sugestia do allegro o unikatowość produktu - tj. max 1x EAN

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!

Co sądzisz na temat zaprezentowanej sugestii?

Popieram
4
100%
Jestem przeciw
0
Brak głosów

Liczba głosów: 4

Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Kontakt:

[ANKIETA] Katalog (unikatowych) produktów allegro - Sugestia do allegro o unikatowość produktu - tj. max 1x EAN

Post autor: Zildijan »

Jestem już tak zmęczony poprawianiem błędów w produktach allegro, że postanowiłem wysłać do allegro sugestię.
Jeżeli są osoby, które ją popierają, lub są przeciwni, bardzo proszę o pozostawienie komentarza, co finalnie przedstawię do allegro, aby wesprzeć moją sugestię. Panie Marcinie, jeżeli mógłby Pan dodać głosowanie, to byłoby bardziej przejrzyście :)

TREŚĆ SUGESTII
Pracowałem nad poprawianiem błędów w katalogu Allegro, które zostały wprowadzone przez innych użytkowników. Problem polega na tym, że użytkownicy dodają wiele różnych kodów EAN do jednego produktu w katalogu. Powoduje to sytuację, w której jeden wpis w katalogu odpowiada wielu produktom o różnych parametrach – na przykład obrusom o tych samych wymiarach, ale różnych kształtach (owalnym i prostokątnym).

Umożliwienie dodawania wielu kodów EAN do jednego produktu jest niezgodne z regulaminem Allegro, który dopuszcza maksymalnie dwie oferty powiązane z tym samym produktem katalogowym. W praktyce wygląda to tak, że jeśli sprzedający posiada sześć różnych produktów, każdy z unikatowym kodem EAN, ale wszystkie te EAN-y zostały przypisane do jednego wpisu w katalogu Allegro, to system pozwala mu wystawić tylko dwie oferty, a pozostałe są automatycznie blokowane, zakończone lub nie mogą zostać wystawione.

Kod EAN oznacza unikatowy produkt – zgodnie z globalnym standardem nie może istnieć produkt posiadający więcej niż jeden kod EAN. Umożliwienie dodawania wielu EAN-ów do jednego wpisu w katalogu jest sprzeczne z tą logiką i prowadzi do licznych problemów dla sprzedających.

Aby katalog Allegro był zgodny zarówno z zasadą unikatowości produktu, jak i regulaminem platformy, proszę o wprowadzenie ograniczenia, które pozwoli przypisać do jednego produktu maksymalnie jeden kod EAN.

Po dzisiejszej pracy nad poprawkami w katalogu jestem tak zmęczony, że nie mam już siły zajmować się kolejnymi błędami w moich ofertach. System zakończył wiele moich ofert właśnie przez błędy użytkowników, którzy dodali nadmiarowe EAN-y, aby szybko wystawić swoje produkty. Teraz ponoszę konsekwencje ich działań.

Podsumowując, dla zapewnienia unikatowości produktów w katalogu Allegro i uniknięcia kolejnych problemów, proszę o przekazanie tej sugestii do odpowiedniego działu i rozważenie wprowadzenia stosownych zmian.

AcrePc
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [ANKIETA] Katalog (unikatowych) produktów allegro - Sugestia do allegro o unikatowość produktu - tj. max 1x EAN

Post autor: AcrePc »

Hmmm ale toż to walczenie ze stanem faktycznym? Tak po prostu jest że jeden produkt ma kilka kodów ean. Nie wiem z czego to wynika  ale na przykład tusze HP mają po kilka (5-6) kodów na ten sam model tuszu (symbol, pojemność, przeznaczenie). To co teraz zamiast jednego produktu proponujesz żeby było 5-6 takich samych? Moim zdaniem to powiększy chaos nie zmniejszy.
Zildijan
Kontakt:

Re: [ANKIETA] Katalog (unikatowych) produktów allegro - Sugestia do allegro o unikatowość produktu - tj. max 1x EAN

AcrePc pisze: 07 mar 2025, 19:26 na przykład tusze HP mają po kilka (5-6) kodów na ten sam model tuszu (symbol, pojemność, przeznaczenie)

Właśnie o to chodzi, aby każdy produkt o swoich właściwościach był unikatowym produktem na allegro np. toner na 2000 stron osobny, 2500 stron osobny, na 3000 stron osobny itd. Inaczej sprzedawca tonerów, który wstawi 6 EAN'ów do produktu w katalogu, zgodnie z regulaminem allegro może wystawić maksymalnie 2 oferty powiązane z tym samym produktem, a więc te wystawione ponad 2 (jeżeli system allegro przepuści) będą mu się co chwilę zakańczać, wówczas u sprzedawcy jest bałagan, ponieważ chcąc sprzedawać ze swego regału 6 tonerów o różnych właściwościach i EAN'ach, będzie miał max 2 trwające oferty, reszta będzie automatycznie zakańczana przez allegro.

Druga sprawa, kupujący widząc unikatowe produkty na allegro, będzie wiedział, że konkretny EAN jest do konkretnego produktu.
Jakiś czas temu kupiłem foliopaki na allegro - takie fajne, grube w dobrej cenie. Mając ich EAN kupiłem u tego samego sprzedawcy ponownie na allegro, właśnie po EAN. Dostałem z innym EAN, cienkie i rwące się. Powód? Wiele EAN do tego samego produktu w katalogu allegro. Więc, czy to słusznie jest dodawać wiele różnych EAN do tego samego produktu w katalogu allegro, jeżeli każdy EAN ma inne właściwości?

Wiem, że wiele sprzedawców chce iść na skróty, są też inne powody jak zachowanie popularności oferty dorzucając produkt o innych właściwościach, ale to przeczy logice unikatowości produktu, co powoduje później także rozczarowania dla kupujący na niekorzyść statystyk sprzedaży sprzedającego i ogólnego zaufania.
stegolas
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: stegolas »

Dokładnie mam ten sam problem. Allegro wprowadziło pewne rozwiązanie aby to uporządkować ale ma to też wady, o czym za chwilę. Producent danego produktu (właściciel EANu) może zgłosić do Allegro parametry danego towaru i go zastrzec wówczas jest on zablokowany do edycji. Nie można nic zmienić, nic dodać. To rozwiązuje problem dopisywania kolejnych EANów przez innych sprzedających podpinających się pod dany produkt. Jednak jeśli produkt posiada wcześniejsze błędy w parametrach to trzeba osobnym zgłoszeniem do Allegro przesyłać wszystkie poprawki nie da się tego jak przy edycji poprawić i zatwierdzić. To jest ta wada i męczarnia.

No i na koniec trzeba przekonać właściciela danego EANu aby to od niego wyszła poprawka i zastrzeżenie edycji.

https://help.allegro.com/sell/pl/a/spra ... 7byYzrXOuZ
Za ten post autor stegolas otrzymał podziękowanie:
Zildijan (18 mar 2025, 08:13)
Zildijan
Kontakt:

stegolas pisze: 08 mar 2025, 09:23 Producent danego produktu (właściciel EANu) może zgłosić do Allegro parametry danego towaru i go zastrzec wówczas jest on zablokowany do edycji.
Allegro w takim zablokowanym produkcie poprawia jeszcze błędy na podstawie zdjęcia produktu.
Hunter209
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Hunter209 »

Gdzie i jak zastrzec taki produkt?
Akurat tak mam, że pewni sprzedawcy wprowadzają nowe kody EAN do moich produktów i wystawiają u siebie produkt pod podobną nazwą, tym samym kradną "popularność" produktu i bazę komentarzy do produktu budowaną przez lata. Przebijają moje oferty o 1gr niżej i dostają oznaczenie "super cena", a to zupełnie inny produkt.

W ogóle z tym katalogiem allegro jest więcej problemów i bałaganu niż było przed wprowadzeniem.
Za ten post autor Hunter209 otrzymał podziękowanie:
Zildijan (18 mar 2025, 08:10)
Zildijan
Kontakt:

Hunter209 to co napisałeś może mieć znaczący wpływ na zmiany w katalogu produktów allegro - dziękuję za Twój komentarz!
ODPOWIEDZ