Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Dwie firmy na jednym koncie

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
sprite124
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Dwie firmy na jednym koncie

Post autor: sprite124 »

Witam,
chciałbym się dowiedzieć paru rzeczy zanim zmigruje aktualny system na easyuploader.

1. Operuje dwoma firmami z dwoma nipami. Mam jeden serwer w sieci LAN oraz 3 stanowiska do pakowania zamówień. Każda firma ma swoją drukarkę fiskalną.

2. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość operowania dwoma firmami na jednym koncie (bez przełączania etc.) tak by wszystkie zamówienia z obu firm były dostępne w jednym widoku. Proste faktury oraz paragony mają być generowane w oparciu o to z jakiego konta Allegro są zamówienia (automatyczne akcje).

3. Aktualnie jestem na Baselinkerze, jednak chciałbym system lokalny. Zależy mi na tym by funkcjonalność była podobna z tą różnicą, że serwer i dane będą przechowywane na lokalnym serwerze. Automatyczne akcje muszą być możliwe do zdefiniowania dla każdego konta Allegro oraz stanowiska (by można było z poziomu jednego stanowiska wygenerować paragony/faktury/etykiety zarówno dla firmy1 oraz firmy2, uzywając drukarki termicznej z tego stanowiska a paragon z właściwej drukarki fiskalnej dla danej firmy).

4. Dodatkowo chciałbym wiedzieć (zakładając, że powyższe jest możliwe ) czy mogę utworzyć subkonta z ograniczonymi możliwościami dla każdego z tych stanowisk pakowniczych w ramach jednego programu, który będzie miał jednocześnie dwie firmy.

5. Czy jest możliwość wgrywania zmiennych do szablonów z excela, wraz z cenami zakupu, sprzedaży, kodami produktów z hurtowni wraz z ich cenami z każdej z hurtowni.

Ksiegowemu daje JPK_FA z obu firm oraz wyciągi miesięczne z kas fiskalnych, więc nie potrzebuję wyłuzdanych programów księgowych. Baza danych produktów lokalnie, program z dwoma firmami jednocześnie z subkontami, wszystko operowane przez serwer główny, połączony w sieci LAN że wszystkimi stanowiskami.

Straciłem już dwa dni na SelloNX, które jak się okazuje, nie ma możliwości połączenia dwóch firm w jedno konto bez przełączania, pomijając fakt tego że Subiekt Nexo także nie daje możliwości posiadania jednej bazy danych produktów dla dwóch nipów.

Operuje 6tyś. aukcji na Allegro na 3 kontach (2+1), jednak już mam w przygotowaniu kolejne 26tysięcy i zanim kliknę zielony przycisk :D chciałbym już wygrzać sobie miejsce w nowym stabilnym lokalnym systemie.

Będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam,
Aleksander
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 131 razy
Kontakt:

Re: Dwie firmy na jednym koncie

Post autor: EasyUploader »

Witam,
2. Można posiadać dwie różne firmy na jednej bazie.

3. Korzystając z funkcji "Pakuj" można przypisać różne działania do każdego z kont :arrow: viewtopic.php?t=3020

Problem będzie z paragonami, ponieważ w EU można skonfigurować jedną drukarkę i numeracja faktur jest wspólna.

Tutaj zalecałbym skorzystać z integracji np. z Fakturownią, gdzie można dodać osobne firmy. Dzięki temu można mieć osobną numerację faktur oraz przypisać dla każdej z nich inną drukarkę fiskalną :arrow: https://pomoc.fakturownia.pl/168230104- ... do-dzialow

4. Tak, ale to jest prosty system ograniczeń :arrow: viewtopic.php?t=2896

5. W EU przy eksporcie CSV można stosować tylko dostępne znaczniki :arrow: viewtopic.php?t=666
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
Zildijan
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy
Kontakt:

Post autor: Zildijan »

Mieliśmy swojego czasu 2 firmy z różnymi NIP na jednej bazie EU i pracowało się wyśmienicie.

sprite124

Dziękuję za pomoc, zdecydowałem się migrować na EU.

Okej, zacząłem wszystko konfigurować, ustawiać etc. jednak natrafiłem na pare problemów.

1. Mam szablony aukcji z aktualnego systemu, zmodyfikowałem je tak, by można było ich użyć w EU za pomocą pliku .csv i zmiennych.

Część opisu wygląda mniej więcej tak:
[OPIS_OFERUJEMY]
  • [Nr. czesci oryg.]
  • [PAR1]
  • [PAR2]
  • [PAR3]
  • [PAR4]
  • [PAR5]
  • [OPIS_DODATKOWE]
  • [OPIS_DODATKOWE2]
  • [OPIS_DODATKOWE3]
  • [OPIS_DODATKOWE4]
  • [OPIS_DODATKOWE5]
  • [OPIS_ORI.ZAMM]

{...}
Wszystkie wartości między [] to zmienne (nagłówki w .csv) z danymi każdego z przedmiotów. Zrobiłem taki szablon w EU ale ni cholery nie wiem jak mam go wgrać w aktualne i nowe aukcje. Wertuje forum, czytam wszystko po kolei ale w "/Instrukcje obsługi/Aukcje" nie znalazłem odpowiedzi na te pytania. Mam szablony zrobione dwa, jednak nie mogę ich nigdzie zastosować do danego produktu, ani w hurtowej edycji ani nigdzie. Jedyne co udało mi się ustalić, to że w widoku produktów dodając "nazwa szablonu" mogę na twardo wpisać (F2) nazwę szablonu w produkt (notabene i tak po wejściu w cokolwiek i powrocie do listy produktów, znika dodany widok "nazwa szablonu).

Zakładam, że może to być tak proste, że aż oczywiste i nie widzę czegoś co jest dla innych bardzo widoczne, jednak ręce mi już opadają. Prawie wszystko skonfigurowałem, narazie na 3 tyś aukcji i mam problem w tak podstawowej kwestii.

2. Kolejną kwestią jest to czy z poziomu serwera, mogę wgrać zdjęcia w opariu o "kod". Umieszczam tam oznaczenia lokalizacyjne produktów, które w moim przypadku są też oznaczeniem produktu np. A-01-01. Mam bazę danych zdjęć, których nazwa odpowiada półce czyli też "kod" w EU. Aktualnie mam wybrane zapisywanie zdjęć w bazie na serwerze, by nie komplikować z ustawieniami klientów, backupów EU oraz raid1. Zależy mi na tym by móc zamienić w bazie zdjęcia na serwerze, by się one zaktualizowały na klientach. W tej kwestii w razie braku bezpośredniej opcji mogę użyć python/cmd/shell itp. .

3. Jak już jesteśmy przy pythonie, to czy jest możliwość dogrywania do bazy danych, bezpośrednio lub pośrednio nowych produktów i innych informacji? Napisałem program pythonie, który agreguje wszystkie dane z wybranych hurtowni i innych źródeł, dając dostęp do wymaganych danych, bez potrzeby szukania manualnego. Chciałym go tak nadpisać, by poza tworzeniem nowego przedmiotu do excela (wiersza) ze zmiennymi, dodawał także produkt do z listy przedmiotów w EU bez wgrywania .csv. Aktualnie działam tak:

- Hurtownie/Źródła -> Program -> Excel -> Import do Baselinkera/ niedługo EU -> Wystawienie/Aktualizacja aukcji.

W domyśle drogę od Excela do Wystawienia/Aktualizacji chciałbym skrócić automatami do minimum, najlepiej bezpośrednio mieszając w bazie.

Dziękuję za pomoc :)

EasyUploader
Administrator
Kontakt:

1. Musi Pan jeszcze dodać nagłówki kolumn do opisu, gdzie mają zostać wstawione dane.

Jest to wyjaśnione w sekcji "Własne kolumny" :arrow: viewtopic.php?t=654

Natomiast opis aktualizacji aukcji z pliku znajduje się tutaj :arrow: viewtopic.php?t=639 - opcja "Aktualizacja dowolnego parametru aukcji z pliku CSV, XLS lub XLSX dla "Generatora aukcji"".

2. Tak, jeśli dobrze Pana zrozumiałem. Zdjęcia można zaktualizować tak samo jak ww. opis podając w pliku CSV ścieżki do zdjęć na dysku i zostaną one wgrane do bazy.

3. Może Pan się podpiąć do bazy, ale wiele danych wymaga specjalnego formatowania, które nie jest publicznie opisane, więc zalecałbym pozostanie przy tworzeniu/aktualizacji ofert z pliku CSV.
Pozdrawiam, Marcin

sprite124

Dziękuję za odpowiedź.

Z szablonami chodzi mi o to, że nie wiem gdzie wybrać jaki szablon zastosować do jakiej aukcji. Mam dwa szablony utworzone, jednak nigdzie nie widzę możliwości przypisania danego szablonu do danej aukcji. Część mojego opisu powyżej ma dodane nagłówki właśnie z excela ( [OPIS_OFERUJEMY], [PAR1], [PAR2], ... )

W pliku excel mam wszystkie te kolumny ze zmiennymi, cenami, nazwami etc. jednak nie wiem w jaki sposób przypisać do wgranej aukcji szablon, który utworzyłem w zakładce "Szablony", by w trakcie wystawiania automatycznie się zastosował.

Pozdrawiam,
Aleksander M.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

"Szablony" są przeznaczone do ręcznego tworzenia na ich postawie nowych ofert. Szablon opisu, który Pan tam utworzył można zapisać do pliku, aby go później wykorzystać.

W aukcjach, które chce Pan edytować teraz trzeba podmienić opis na ten z nagłówkami np. poprzez hurtową edycję :arrow: viewtopic.php?t=639

Można podmienić cały opis (pierwsza zakładka) lub dodać nową sekcję z samymi nagłówkami (zakładka "Nowy opis").

I potem może Pan zaktualizować aukcje na podstawie danych z pliku CSV.

W samym pliku CSV też można przygotować opis z nagłówkami, aby nie trzeba było go wcześniej wgrywać do aukcji.
Pozdrawiam, Marcin

ODPOWIEDZ