Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Produktyzacja - nowe działania Allegro

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
rox0r
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Produktyzacja - nowe działania Allegro

Post autor: rox0r »

Cześć. Może ktoś z was to przerabiał lub ma pomysł jak można by szybko rozwiązać problem.

Co jakiś czas serwis odłącza nam produkty od katalogu Allegro pomimo tego, że są prawidłowe. Teraz sprawdza to prawdopodobnie AI i wg własnych "widzimisię" odłącza produkty od ofert. Mail od Allegro brzmi:

"Działasz niezgodnie z regulaminem Allegro - upomnienie"

"Twoja oferta była błędnie połączona z Katalogiem produktów Allegro, dlatego odłączyliśmy ją od produktu.Niepoprawne łączenie ofert z produktami może wprowadzać w błąd potencjalnych kupujących.
Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 10, artykuł 2) masz obowiązek łączenia ofert z produktami z Katalogu w taki sposób, aby oferowany towar w pełni odpowiadał wyłącznie temu produktowi.
Co możesz teraz zrobić
Zanim połączysz ofertę z Katalogiem, sprawdź czy:
  • nazwa produktu jest podobna do tytułu oferty,
  • dane w parametrach identyfikujących produkt w Twojej ofercie są zgodne z informacjami z Katalogu Allegro – parametry identyfikujące produkt znajdziesz w sekcji Podstawowe parametry, w formularzu wystawiania,
  • numery GTIN (między innymi EAN, ISBN) są zgodne/poprawne,
  • zdjęcie przedmiotu, który wystawiasz w ofercie jest podobne do zdjęcia produktu z Katalogu,
  • kategoria produktu i kategoria oferty są w zbiorze kategorii podobnych.
Popraw swoje oferty – produkty, które w nich wystawiasz połącz z odpowiednimi produktami z Katalogu Allegro. Dane obu produktów powinny do siebie pasować. W przyszłości przestrzegaj regulaminu i unikaj wprowadzania innych w błąd.
Za 7 dni ponownie zweryfikujemy Twoje oferty. Jeśli nadal będą niepoprawnie połączone z Katalogiem, dostaniesz od nas ostrzeżenie."

Zasugerowano nam sprawdzenie w zakładce Mój Asortyment które produkty zostały odłączone od katalogu - filtr Aktywne - niepołączone z produktem. - Brak takich produktów. Nawet nie wiadomo które produkty stanowią problem. Najlepiej byłoby zatrudnić ok 600 osób, żeby w ciągu 7 dni sprawdzili 30 tyś ofert. Jeszcze niedawno mieliśmy problem z dwiema ofertami - w katalogu Allegro błędy, u nas oferta prawidłowa - oferty rozłączone przez Allegro. Po kontakcie sugestia Allegro - zgłoś błąd. Wystawić oferty bez zgłoszenia błędu nie można,bo niezgodne z regulaminem. Tak, nie można wystawić i połączyć z katalogiem oferty, która tj nasza jest prawidłowa, a w katalogu ma błąd...

Błędne koło. Szukam jakiegoś obejścia, które spowoduje zrównanie się wszystkich parametrów/tytułu oferty oraz EAN z katalogiem produktów. Często przy łączeniu z produktem w EU pokazuje kilka EAN, gdzie tylko jeden jest prawidłowy. 
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowań: 128 razy
Kontakt:

Re: Produktyzacja - nowe działania Allegro

Post autor: EasyUploader »

Witam,
w hurtowej edycji można odświeżyć parametry produktów, aby zmiany w katalogu były zaktualizowane w aukcjach.

Natomiast w przypadku błędnych EANów pozostaje tylko zgłaszanie im błędów.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
rox0r

Dziękuję za informację. Wstępnie zrobiłem Aktualizację w kierunku Allegro -> EU, teraz robię Odświeżenie parametrów produktów z ofert. Po tej operacji trzeba kliknąć aktualizację kategorii/parametrów dla ofert? Podejrzewam, że może być dużo błędów, ale poczekam na wynik.

Zastanawiam się skąd ten e-mail i czego dotyczy konkretnie (na chwilę obecną po wymianie ok 6 maili brak konkretów od konsultanta Allegro, tylko kopiuj/wklej w ogólnie nie na temat). W poniedziałek 30 czerwca odłączyli ok. 313 ofert, które były połączone prawidłowo. Zrobiłem wówczas odświeżenie parametrów produktów w oknie hurtowej edycji i odświeżyłem usunięte parametry. wynik na zielono w logach, Zaktualizowałem i wznowiłem oferty po zmianach. Dzień później tj we wtorek email w formie szantażu. Zasugerowali zrobić "Aktualizuj dane z produktu" masowo po 30x 1000 ofert w ich Sales Center i tak też zrobiłem, ale zwróciło sporo błędów, więc to słaby sposób.

Nie wiem nadal co należałoby przejrzeć i w jaki sposób produkty są odłączane przez Allegro albo przez ich systemy, zapewne musimy wymienić jeszcze ok 5-10 maili z konsultantem, aż w końcu może pojawi się konkretna informacja.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

rox0r pisze: 02 lip 2025, 15:40 Wstępnie zrobiłem Aktualizację w kierunku Allegro -> EU, teraz robię Odświeżenie parametrów produktów z ofert. Po tej operacji trzeba kliknąć aktualizację kategorii/parametrów dla ofert?
Tak, wtedy aktualne parametry pobrane z produktu zapiszą się w trwających aukcjach.
Pozdrawiam, Marcin

rox0r

Ok, nadal się aktualizuje. Zastanawiam się co mogło pójść nie tak. 313 ofert, które były odpięte w poniedziałek i tym samym zakończone. Zrobiłem odświeżenie produktu i parametrów - zostało zaktualizowane. Czy jest opcja, że pomimo prawidłowych parametrów i po ich odświeżeniu produkt może ponownie zostać połączony z nieprawidłowym produktem? EAN'y są prawidłowe w tych produktach, ale problem jest po stronie katalogu Allegro. Problem jest też taki, że nie mogę znaleźć parametru lub logów, dzięki którym zobaczę kiedy dana oferta była wznowiona, aby dla pewności sprawdzić te oferty. Pomyślałem, aby nawet dla niektórych ofert pobrać zdjęcia z katalogu, ale tam jest taki bajzel, że to co poprawialiśmy ręcznie dniami i nocami zostanie zaprzepaszczone. 

EasyUploader
Administrator
Kontakt:

rox0r pisze: 02 lip 2025, 17:40 Czy jest opcja, że pomimo prawidłowych parametrów i po ich odświeżeniu produkt może ponownie zostać połączony z nieprawidłowym produktem?
O to już trzeba spytać allegro. Ich algorytm łączenia oferty z produktem oprócz EANu uwzględnia też wartości pozostałych parametrów, więc wszystko jest możliwe.
Pozdrawiam, Marcin

rox0r

Dziś zapytałem o prawidłowość połączenia jednej oferty. Akumulatorki AA. Stwierdzili, że w parametrach mamy AA R6 jako typ, a w katalogu jest HR6 - to technicznie to samo oznaczenie. Spróbowałem użyć opcji w Sales Center do tej oferty "Aktualizuj z katalogu". Po aktualizacji pomyślnej wchodzę w ofertę, a tam nadal wartość niezaktualizowana...
rox0r

Czy jest opcja aby np odświeżyć informacje z katalogu wraz z opisem oferty, zdjęciami oraz tytułem oferty? (tak aby tytuł odpowiadał nazwie z katalogu produktów). Testowo zrobiłbym aktualizację większości ofert tak, aby wszystko było zgodne z katalogiem.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Tak, trzeba te dane wykasować z aukcji przed odświeżeniem powiązania.
Pozdrawiam, Marcin

ODPOWIEDZ