Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google
Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.
Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny
ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details
Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.
Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny
Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.
Jedna BAZA - dwie lokalizacje?
POPRAWKA w [EU 3.69.0.1]
-
nijaki
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Jedna BAZA - dwie lokalizacje?
Nawet jak teraz przeniosę te dane to wpisy w rejestrze zostają i na 190% przy jakieś aktualizacji coś się gdzieś przełączy i będę miał pół bzy na F a pół na C.
Przecież to jakaś ABSTRAKCJA. Jakim prawem cokolwiek mi zapisał EU na dysku C: skoro nic tam nie miał?
Przecież to jakaś ABSTRAKCJA. Jakim prawem cokolwiek mi zapisał EU na dysku C: skoro nic tam nie miał?
-
nijaki
Instalacje na F: potrafię zrobić, i do póki nie zaimportuję ofert z Allegro jest wszystko OK.
Proszę o informację co sprawdzić i zmienić w tym pliku .xml aby import nie wpieprzał mi się na dysk C:
Proszę o informację co sprawdzić i zmienić w tym pliku .xml aby import nie wpieprzał mi się na dysk C:
-
user202301
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
A widzi Pan błędnie założyłem, że serwer to co najmniej porządna maszyna, a nie laptop - a z tego co Pan napisał choć bestia - to zapewne konsumencki. Na nim choć mocny, nigdy nie uzyska Pan wydajności równej choćby PC konsumenckiemu - mówimy o tych samych wersjach podzespołów. Pewnie będzie pracował 1/3 słabiej.
Jaki to model laptopa, jeśli można wiedzieć? Aby unikać
Temperatury są w górnej granicy, aż dziwne, że po serwisie tak działa, jednak to nie powinno dla Pana mieć znaczenia, bo nawet przy tych temperaturach nie powinien throtlingu robić, pytanie jak temp procesora. Może w tym serwisie termopady kiepskie (za cienkie, za grube, słabej klasy) położyli - różne rzeczy już widziałem. Pytanie czy wentylator non stop pracuje, czy ma osobne magistrale chłodzące do grafiki i procesora. Może jeśli nie potrzeba a jest możliwość przerzucić się na grafikę z procesora a karty graficznej - wtedy nie powinien tak się grzać. Zakładam, że sterowniki wszystkie wgrane fabryczne.
To prawda, ale ... jeszcze jedna kwestia w Pana przypadku - jak laptop dobrej klasy, i Pan wspomniał o drugim dysku, to może zamienić miejscami dyski - systemowy i na nim baza w odleglejszy slot, a tutaj dysk na kopie. Może to pomoże. Ma Pan też sporo wolnego miejsca - może mniejszy dysk - NAND'y powinny generować mniej ciepła - ale nie zawsze tak musi być, zależy od klasy dysku.
Jeśli ścieżki miał Pan dobrze ustawione i instalacja prawidłowa - to praktycznie niemożliwe. Musiała ścieżka do bazy być źle ustawiona lub być błędna (Trzeba zrobić Testuj połączenie po konfiguracji i jeszcze raz zalogować się popatrzeć czy prawidłowa baza jest). Nie wiem jak się ustawia domyślna po instalacji. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba EU zapisuje w domyślnej ścieżce jeśli nie może odnaleźć ścieżki działającej.
-
user202301
Nie ma takiej możliwości jeśli wszystko dobrze skonfigurowane.
Nie znamy ani Pana obecnej konfiguracji, ani Pana pliku xml. Ciężko coś podpowiedzieć.
-
EasyUploader
- Administrator
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 131 razy
- Kontakt:
Jeśli zainstalował Pan EU od nowa to trzeba mu wskazać katalog z danymi. A najlepiej niech Pan wybierze katalog uruchomieniowy i tam wszystko trzyma. Wtedy też można kopiować wszystko między komputerami.
-
nijaki
Ech - myślę, że bez ryzyka z tym stacjonarnym się zmierzę swoim laptopem.
Dwa lata temu ta konfiguracja kosztowała ponad 12 tys.
13th Gen Intel(R) Core(TM) i7-13700HX (2.10 GHz)
32,0 GB (dostępne: 31,7 GB) DDR5
RTX 4060 8GB
2xSSD 1TBG + 2 TB (NVMe oczywiście)
Matryca 18 cali
Windows 11 Home - i to jest najsłabsze ogniwo, bo nie mam dostępu do Group Policy.
16 rdzeni w CineRR23 prawie 19tys. - pewnie to jest szczyt, ale raczej o wydajność bym się nie martwił.
To maszyna raczej gamingowa, więc u mnie ma prawie urlop, chyba, że grafika albo rendering się robi.
O termopadach też bym zapomniał skoro tu częściowo jest ciekły metal a serwis był gwarancyjny więc nie u "Janusza w garażu".
Obciążenie procesora jest takie, że nawet wiatraki nie przyspieszają i temperatura CPU rośnie może o 1 stopień przy tym imporcie - po rostu dużo danych jest zapisywanych na dysku i dlatego rośnie jego temperatura. Jak wczoraj miałem bazę na F: to miałem porównanie przy tworzeniu kopii (13GB) najpierw na C: a potem na F: - zamiast 67 było 52 stopnie ( czasie normalnej pracy dyski mają 41 i 36 stopni).
Jakie ścieżki?
Jedyna ścieżka możliwa do zmiany to ta przy instalacji. I była dobrze skoro się zainstalował EU w "E:\EUv3".
Potem nigdzie w opcjach nie ma mowy o ścieżkach, jeśli nie zmienię na pracę wielostanowiskową, co jest możliwe dopiero po aktywacji wyświetlania bazy danych. Do niczego mi wgląd w bazę nie jest potrzebny (a zwłaszcza na etapie instalacji), więc nie ma nic do zmiany albo złego ustawienia ścieżek.
Tak domyślnie ma ustawione program, że nic nikomu nie mówiąc tworzy sobie samodzielnie folder "C:\Users\nijaki\AppData\Roaming\EasyUploader".
A powinien ten folder być tutaj: "F:\EUv3\EasyUploader".
Teraz oczywiście jak włącze widok Bazy w Ustawieniach to tam jest ta durna ścieżka na C:.... tylko skąd się tam wzięła?
Deinstalacje tego EU to też jakiś koszmar. Deinstalator zostawia w zasadzie wszystko i wszędzie. REVO znalazł chyba 7 wpisów w rejestrze, a ja ręcznie kolejnych 20-30 wpisów. Niestety wyszukiwanie automatyczne w rejestrze przy nazwie programu "...uploader" jest trochę ryzykowne, bo można sobie czasem coś innego wywalić.
Tak mnie teraz zastanawia jeszcze jeden folder EasyUploader.... tym razem na dysku D: - co tutaj się znajduje? Dysku się nie czepiam, bo to jest folder w \Dokumenty, tylko ja mam ten systemowy folder na D: umieszczony.
Dwa lata temu ta konfiguracja kosztowała ponad 12 tys.
13th Gen Intel(R) Core(TM) i7-13700HX (2.10 GHz)
32,0 GB (dostępne: 31,7 GB) DDR5
RTX 4060 8GB
2xSSD 1TBG + 2 TB (NVMe oczywiście)
Matryca 18 cali
Windows 11 Home - i to jest najsłabsze ogniwo, bo nie mam dostępu do Group Policy.
16 rdzeni w CineRR23 prawie 19tys. - pewnie to jest szczyt, ale raczej o wydajność bym się nie martwił.
To maszyna raczej gamingowa, więc u mnie ma prawie urlop, chyba, że grafika albo rendering się robi.
O termopadach też bym zapomniał skoro tu częściowo jest ciekły metal a serwis był gwarancyjny więc nie u "Janusza w garażu".
Obciążenie procesora jest takie, że nawet wiatraki nie przyspieszają i temperatura CPU rośnie może o 1 stopień przy tym imporcie - po rostu dużo danych jest zapisywanych na dysku i dlatego rośnie jego temperatura. Jak wczoraj miałem bazę na F: to miałem porównanie przy tworzeniu kopii (13GB) najpierw na C: a potem na F: - zamiast 67 było 52 stopnie ( czasie normalnej pracy dyski mają 41 i 36 stopni).
user202301 pisze: ↑16 lut 2026, 14:33Jeśli ścieżki miał Pan dobrze ustawione i instalacja prawidłowa - to praktycznie niemożliwe. Musiała ścieżka do bazy być źle ustawiona lub być błędna (Trzeba zrobić Testuj połączenie po konfiguracji i jeszcze raz zalogować się popatrzeć czy prawidłowa baza jest). Nie wiem jak się ustawia domyślna po instalacji. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba EU zapisuje w domyślnej ścieżce jeśli nie może odnaleźć ścieżki działającej.EU zainstalowałem na F: i po imporcie aukcji aukcji mam dane z bazą na dysku C:
Jakie ścieżki?
Jedyna ścieżka możliwa do zmiany to ta przy instalacji. I była dobrze skoro się zainstalował EU w "E:\EUv3".
Potem nigdzie w opcjach nie ma mowy o ścieżkach, jeśli nie zmienię na pracę wielostanowiskową, co jest możliwe dopiero po aktywacji wyświetlania bazy danych. Do niczego mi wgląd w bazę nie jest potrzebny (a zwłaszcza na etapie instalacji), więc nie ma nic do zmiany albo złego ustawienia ścieżek.
Tak domyślnie ma ustawione program, że nic nikomu nie mówiąc tworzy sobie samodzielnie folder "C:\Users\nijaki\AppData\Roaming\EasyUploader".
A powinien ten folder być tutaj: "F:\EUv3\EasyUploader".
Teraz oczywiście jak włącze widok Bazy w Ustawieniach to tam jest ta durna ścieżka na C:.... tylko skąd się tam wzięła?
Deinstalacje tego EU to też jakiś koszmar. Deinstalator zostawia w zasadzie wszystko i wszędzie. REVO znalazł chyba 7 wpisów w rejestrze, a ja ręcznie kolejnych 20-30 wpisów. Niestety wyszukiwanie automatyczne w rejestrze przy nazwie programu "...uploader" jest trochę ryzykowne, bo można sobie czasem coś innego wywalić.
Tak mnie teraz zastanawia jeszcze jeden folder EasyUploader.... tym razem na dysku D: - co tutaj się znajduje? Dysku się nie czepiam, bo to jest folder w \Dokumenty, tylko ja mam ten systemowy folder na D: umieszczony.
-
user202301
Mówiąc o pracy z bazą Firebirda nawet PC i5-13400F ogarnie Pana laptopa
Pan ma fajny sprzęt marketingowy do gamingu, ale ... zapomnieli Panu powiedzieć że GPU i temperatury spowodują spadek taktowania i dlatego starsze modele, lub np. dell-owskie stacje robocze go objadą, no ale nie o tym tutaj. Np Pana CPU dla bazy Firebirda ma 15 rdzeni zbędnych
I bedzie jeśli Pan zainstaluje jako Administrator - nie znam Win Home, więc nie wiem czy tam też tak to działa PPM i uruchom jako Administrator.
To jest efekt instalacji zapewne jako użytkownik, nie Administrator, stąd instaluje tam gdzie ma uprawnienia. Ale głowy nie dam, a nie mam jak sprawdzić, czy czasem instalator EU nie ma inaczej, ale tak powinien mieć jak napisałem.
-
nijaki
user202301 pisze: ↑16 lut 2026, 16:01 Mówiąc o pracy z bazą Firebirda nawet PC i5-13400F ogarnie Pana laptopaewentualeni i9-10700K też go objedzie z zapasem
![]()
Pan ma fajny sprzęt marketingowy do gamingu, ale ... zapomnieli Panu powiedzieć że GPU i temperatury spowodują spadek taktowania i dlatego starsze modele, lub np. dell-owskie stacje robocze go objadą, no ale nie o tym tutaj. Np Pana CPU dla bazy Firebirda ma 15 rdzeni zbędnychktóre np wytwarzają temperaturę, która spowalnia wszystko.
Jasne.... tylko, że procek to nawet nie zauważa tej pracy. Chciał Pan wiedzieć co to za laptop, to podałem specyfikację. Dell-owskie stacje robocze to 5 lat temu były jeszcze do przyjęcia - dzisiaj to tylko do Excela dla księgowych chyba. Ja potrzebuję tutaj tych 16 rdzeni do grafiki i video. A o spowalnianiu od temperatury to nawet w pobliżu tutaj nic nie jest przy pracy z bazą danych - tutaj wąskim gardłem jest dysk i zapis/odczyt powodujący wzrost temperatury dysku a nie procesora czy grafiki.
Rozwiązanie tej temperatury zresztą też znalazłem, tylko problem jest w tym, że EU ma własny pogląd na to co i gdzie zainstalować.
Ale nie o sprzęcie tutaj gadamy.
Już mam wszystko na tym dysku F: i teraz jest OK.
Szkoda tylko, że domyślnie ta baza jest wyłączona i ma opis, że jest do pracy wielostanowiskowej. A jeśli tego się nie włączy, to nie ma w ogóle nigdzie możliwości zmiany jakiejkolwiek ścieżki, ani tego Folderu Uruchomieniowego - ta opcja jest w zakładce od Bazy Danych, która ukazuje się dopiero jak UAKTYWNIĆ Bazę do pracy wielostanowiskowej.
Wiem, że to niby drobiazgi, ale prosta konfiguracja staje się mocno upierdliwa przez takie skróty myślowe w Ustawieniach.
Może tym razem uda mi się w końcu zacząć pracę z EU - bo się zawziąłem okropnie i nie zamierzam się poddawać.
-
user202301
Dokładnie tak, to powoduje temperatury, a te spowalniają taktowanie CPU i raczej to będzie miało największy wpływ na komfort pracy z bazą Firebird.
Oj tutaj bym się nie zgodził. Drogą dedukcji. Proszę zobaczyć - jeśli odczuwalne jest spowolnienie, a dysk nie przekracza 70 stopni to nie ma mowy o spowalnianiu przez dysk. Aby zwalniało przez dysk musiałby mieć kilkanaście lub więcej stopni np. dochodzić chwilami do nawet 90 stopni. To CPU będzie winowajcą tym bardziej, że teraz mamy info, że o grafikę idzie jak wykorzystuje te rdzenie - co Pan wspomniał - temp. CPU na boost idzie w górę i szybko "throtluje" - spada taktowanie procesora i to jest przyczyną spadku wydajności firebirda. Tutaj kaptop świeży, dysk świeży - więc hardware nie zwalnia - po parametrach, ale sprecyfika pracy (wykorzystywanie GPU). Oczywiście mówimy o pracy równoległej, bo w przeciwnym razie jak ma latać tylko z bazą - to jak Pan pisał - nawet się nie spoci. Firebird z EU nie da CPU temperatury, aby spowolnić. GPU da i wtedy rdzeń spadnie z 5 czy 4,7 na 2,8 dajmy na to i baza firebirda będzie mulić. Wszystko zależy, czy grafika to intensywna grafika (edycja dużych rozdzielczości, video, rendering), czy obrazki. Obrazki na potrzeby www nie dadzą tego efektu. Aby przez dysk miał Pan spowalnianie bazy firebirda, to musiałby Pan robić kilkadziesiąt tysięcy zapisów, czy aktualizacji do bazy ... na sekundę - to by podbiło momentalnie temp. dysku do 75-90 stopni - a to u Pana nie występuje. Myślę, że o spowalnianiu przez dysk można mówić, jeśli miałby stałą temp.powyżej 80 stopni. Podsumowując ta część przy Pana sprzęcie - jeśli temp dysku do 70 stopni - to dysk nie jest przyczyną, a raczej ograniczenia Firebirda.
Gratis coś do czego doszełem po latach pracy na stacjach roboczych (też o tym nie wiedziałem kiedyś, sądziłem, że ta sama generacja podzespołów w PC i laptopie = ta sama wydajność - a tak nie jest): Nawet na PC (nie serwer, zwykły konsumencki) miałby Pan +20 - +60% większą wydajność, a sam Firebird +50%
Podzieli się Pan, czy faktycznie chodziło o instalację jako Administrator? Czy poszło z Użytkownika po wskazniu ścieżki?
Tak, ale w jak Pan raz poustawia będzie Pan zadowolony i praktycznie pracuje bezobsługowo. Ważne aby bateria była w laptopie sprawna, wtedy ma Pan a'la UPS i baza bezpieczna. Mnogość opcji, to zaleta w dostosowywaniu do siebie, ale początkowo skrupulatna konfiguracja - jak to nowy program - trzeba poznać.
Jak Pan ustawi pod siebie będzie Pan zadowolony. A proszę zwrócić uwagę z bazą Firebirda, jako, że SQL - jeśli stosuje się do punktów bezpieczeństwa, aby jej nie wywalić - można robić cuda - to baza SQL. Ma Pan bazę u siebie, w pełni zależną od Pana i otwartą na Pana pomysły, wtyczki, udoskonalenia, własne funkcje itd. Można niezależnie ćwiczyć dodatki z innych języków, aby jeszcze bardziej czas zaoszczędzić i uszyć pod siebie. W średniej skali EU pozwoli Panu zaoszczędzić dużo $$$. Niektóre rozwiązania ma naprawdę sprytne, a to powoduje oszczędność czasu w porównaniu do innych programów.
Oczywiście nie jest to program dla każdego, trzeba mu czas poświecić, ale później zwraca z nawiązką.
I to co zawsze będę pisał - zdjęcia poza bazą
Życzę powodzenia i sukcesów.
-
nijaki
Dziękuję śliczne za wszelkie rady, choć skupił się Pan na moim laptopie i to do tego absolutnie błędnie wyciągając absolutnie wszystkie wnioski w temacie sprzętu. Moja i7 zaczyna zwalniać jak osiąga ponad 90 stopni, a przy EU na razie CPU ma średnio 35-40 stopni, a GPU RTX4060, który w tych moich bojach z EU zajęty był wyświetlaniem przeglądarki na zewnętrznym monitorze 23 cale... więc można było mu w zasadzie nawet zabrać radiator, bo statyczny obraz to tak jak by nic nie robił ten RTX.
Pisze Pan coś o temperaturach niższych w kompie stacjonarnym.... a porównywał Pan kiedyś gabaryty radiatorów i wentylatorów w laptopie i komputerze stacjonarnym? Bo do tego jeszcze dochodzi ilość powietrza w samej obudowie... możemy pogadać o fizyce. I wydajność stacjonarki vs laptop przy porównywalnych komponentach będzie przy pracy bazodanowej bardzo, ale to bardzo zbliżona - w każdym razie przy tak stosunkowo niewielkiej bazie jak u mnie. Bo 13 GB to jeszcze nie jest wielka baza.
I owszem zapytania do bazy potrafią wygenerować obciążenie, ale to nie ten przypadek - tu było tych operacji na bazie jeszcze dużo ze mało aby zmęczyć CPU.
Lapek jest mi potrzebny do grafiki i potrafi hałasować wiatrakami jak opętany - owszem.... ale nie w tych chwilach, gdy walczyłem z EU. Wtedy w zasadzie poza systemem, dwoma przeglądarkami i EU nic więcej nie było uruchomione. A wzrost temperatury dysku to głównie zasługa zapisu do bazy, która była tworzona przy imporcie ponad 1800 aukcji z Allegro a drugim razem przy tworzeniu kopii tej bazy (czyli tym razem był nawet i odczyt i zapis jednocześnie).
A co do Pańskich Pytań to nie instalowałem jako Administrator - ustawiłem ścieżki do plików i folderów ręcznie i również ręcznie wywaliłem to co naśmiecił mi EU na dysku C:
Moim skromnym zdaniem najwięcej nabroiło domyślne wyłączenie widoczności zakładki z Bazą, co nie pozwala zauważyć tych domyślnych ścieżek, mimo ustawienia innej ścieżki dla instalacji. I dopisek, że baza jest potrzebna tylko do pracy wielostanowiskowej dodatkowo nie skłoniła mnie do włączenia tej zakładki.
Ja na razie nie widzę wielkich zalet tego programu, ale ja przesiadam się z kompletnie innego softu, więc na początku zachwycony nie będę.
Dla mnie jest tutaj wszystko ogromnie skomplikowane i wymaga miliona opcji do wyklikania za każdym razem. ABSOLUTNE ZERO ułatwień przy wystawianiu ofert. Brak możliwości ustawienia domyślnych opcji dla wielu parametrów - to też wada, która wymaga za każdym razem klikanie i wybieranie z listy tych samych wartości.
Mam również odmienne zdanie co do zdjęć poza bazą - dla mnie to zły pomysł, który u mnie wymagałby pilnowania kolejnych folderów, aby dało się tam potem cokolwiek odszukać. I tak mam swoje archiwum grafik, na którym pracuję i ono nigdy nie służy bezpośrednio jako źródło zdjęć do aukcji. Ja jestem mocno starej daty i pewne wypracowane techniki pracy już ze mną zostaną. Wielkość samej bazy ma dla mnie mniejszą wartość niż komfort pracy, pytałem zresztą czy zdjęcia są nadpisywane tymi z Allegro i skoro nie są (jeśli tego nie zrobię celowo) to oddzielne zdjęcia są mi zbędne. Zwłaszcza, że na EU będę pracował tylko ja i nie będzie służył EU do obsługi zamówień, pakowania, fakturowania, wysyłki itp. Dla mnie to platforma do wystawiania ofert i do zarządzania nimi.
Z rzeczy takich dość podstawowych brakuje mi tu (chyba, że jest a ja o tym jeszcze nie wiem) kontroli nad cenami konkurencji... a takie coś miałem w BaseLinkerze, co było super wygodne i świetnie się sprawdzało... ale tym będę się martwił za tydzień czy dwa. W tej chwili nie ma co narzekać - trzeba się nauczyć filozofii tego EasyUploadera i się z nim zaprzyjaźnić.
Ale to w tej chwili pierwsze spostrzeżenia i proszę się do nich nie przywiązywać - ja muszę się nauczyć tego programu.
POZDROWIONKA
Jestem uparty i zawzięty, więc za tydzień czy dwa będę już posługiwał się EU "z grubsza poprawnie"
Pisze Pan coś o temperaturach niższych w kompie stacjonarnym.... a porównywał Pan kiedyś gabaryty radiatorów i wentylatorów w laptopie i komputerze stacjonarnym? Bo do tego jeszcze dochodzi ilość powietrza w samej obudowie... możemy pogadać o fizyce. I wydajność stacjonarki vs laptop przy porównywalnych komponentach będzie przy pracy bazodanowej bardzo, ale to bardzo zbliżona - w każdym razie przy tak stosunkowo niewielkiej bazie jak u mnie. Bo 13 GB to jeszcze nie jest wielka baza.
I owszem zapytania do bazy potrafią wygenerować obciążenie, ale to nie ten przypadek - tu było tych operacji na bazie jeszcze dużo ze mało aby zmęczyć CPU.
Lapek jest mi potrzebny do grafiki i potrafi hałasować wiatrakami jak opętany - owszem.... ale nie w tych chwilach, gdy walczyłem z EU. Wtedy w zasadzie poza systemem, dwoma przeglądarkami i EU nic więcej nie było uruchomione. A wzrost temperatury dysku to głównie zasługa zapisu do bazy, która była tworzona przy imporcie ponad 1800 aukcji z Allegro a drugim razem przy tworzeniu kopii tej bazy (czyli tym razem był nawet i odczyt i zapis jednocześnie).
A co do Pańskich Pytań to nie instalowałem jako Administrator - ustawiłem ścieżki do plików i folderów ręcznie i również ręcznie wywaliłem to co naśmiecił mi EU na dysku C:
Moim skromnym zdaniem najwięcej nabroiło domyślne wyłączenie widoczności zakładki z Bazą, co nie pozwala zauważyć tych domyślnych ścieżek, mimo ustawienia innej ścieżki dla instalacji. I dopisek, że baza jest potrzebna tylko do pracy wielostanowiskowej dodatkowo nie skłoniła mnie do włączenia tej zakładki.
Ja na razie nie widzę wielkich zalet tego programu, ale ja przesiadam się z kompletnie innego softu, więc na początku zachwycony nie będę.
Dla mnie jest tutaj wszystko ogromnie skomplikowane i wymaga miliona opcji do wyklikania za każdym razem. ABSOLUTNE ZERO ułatwień przy wystawianiu ofert. Brak możliwości ustawienia domyślnych opcji dla wielu parametrów - to też wada, która wymaga za każdym razem klikanie i wybieranie z listy tych samych wartości.
Mam również odmienne zdanie co do zdjęć poza bazą - dla mnie to zły pomysł, który u mnie wymagałby pilnowania kolejnych folderów, aby dało się tam potem cokolwiek odszukać. I tak mam swoje archiwum grafik, na którym pracuję i ono nigdy nie służy bezpośrednio jako źródło zdjęć do aukcji. Ja jestem mocno starej daty i pewne wypracowane techniki pracy już ze mną zostaną. Wielkość samej bazy ma dla mnie mniejszą wartość niż komfort pracy, pytałem zresztą czy zdjęcia są nadpisywane tymi z Allegro i skoro nie są (jeśli tego nie zrobię celowo) to oddzielne zdjęcia są mi zbędne. Zwłaszcza, że na EU będę pracował tylko ja i nie będzie służył EU do obsługi zamówień, pakowania, fakturowania, wysyłki itp. Dla mnie to platforma do wystawiania ofert i do zarządzania nimi.
Z rzeczy takich dość podstawowych brakuje mi tu (chyba, że jest a ja o tym jeszcze nie wiem) kontroli nad cenami konkurencji... a takie coś miałem w BaseLinkerze, co było super wygodne i świetnie się sprawdzało... ale tym będę się martwił za tydzień czy dwa. W tej chwili nie ma co narzekać - trzeba się nauczyć filozofii tego EasyUploadera i się z nim zaprzyjaźnić.
Ale to w tej chwili pierwsze spostrzeżenia i proszę się do nich nie przywiązywać - ja muszę się nauczyć tego programu.
POZDROWIONKA
Jestem uparty i zawzięty, więc za tydzień czy dwa będę już posługiwał się EU "z grubsza poprawnie"
-
EasyUploader
- Administrator
- Kontakt:
Do tego celu właśnie służy zakładka z szablonami aukcji, aby nie ustawiać wszystkiego za każdym razem od nowa
Nie ma takiej funkcji.
- Za ten post autor EasyUploader otrzymał podziękowanie:
- nijaki (18 lut 2026, 13:36)
-
nijaki
No i co mi daje zakładka z szablonami?
U mnie jest pusta, bo odłączyłem Sklep PrestaShop jako kompletnie bezużyteczny w przypadku EU, któe nawet podstawowych parametrów nie potrafi zaciągnąć po API z PrestaShopa.
Zresztą jak na początku podpiąłem Sklep PrestaShopa to miałem tam 800 szablonów.... świetny żart.
Potrzebuję jeden lub dwa Szablony do wystawiania Aukcji na Allegro a nie każdy produkt jako oddzielny szablon.
A co jeśli wprowadzam nowy produkt? Mam wtedy nowy szablon dodać? To będzie to samo jakbym wszystko od ZERA wyklikał dla nowej Aukcji a potem dopiero ją skopiował i zmienił tytuł, aby była kolejną Aukcją na Allegro.
Bardzo bym chciał zobaczyć jak ktoś sprawnie pracuje na EU... bo to na razie w moich oczach jest NIEMOŻLIWE.
Tu nic nie działa intuicyjnie i najwięcej energii tracę nad sprawdzaniem: "czy aby na pewno odpowiednią opcję ZAKTUALIZOWAŁEM, POBRAŁEM DANE, WYSŁAŁEM DANE itp itd"
U mnie jest pusta, bo odłączyłem Sklep PrestaShop jako kompletnie bezużyteczny w przypadku EU, któe nawet podstawowych parametrów nie potrafi zaciągnąć po API z PrestaShopa.
Zresztą jak na początku podpiąłem Sklep PrestaShopa to miałem tam 800 szablonów.... świetny żart.
Potrzebuję jeden lub dwa Szablony do wystawiania Aukcji na Allegro a nie każdy produkt jako oddzielny szablon.
A co jeśli wprowadzam nowy produkt? Mam wtedy nowy szablon dodać? To będzie to samo jakbym wszystko od ZERA wyklikał dla nowej Aukcji a potem dopiero ją skopiował i zmienił tytuł, aby była kolejną Aukcją na Allegro.
Bardzo bym chciał zobaczyć jak ktoś sprawnie pracuje na EU... bo to na razie w moich oczach jest NIEMOŻLIWE.
Tu nic nie działa intuicyjnie i najwięcej energii tracę nad sprawdzaniem: "czy aby na pewno odpowiednią opcję ZAKTUALIZOWAŁEM, POBRAŁEM DANE, WYSŁAŁEM DANE itp itd"
-
EasyUploader
- Administrator
- Kontakt:
Można istniejącą aukcje zdublować i tylko potem pozmieniać potrzebne parametry. Szablony nie są w ogóle potrzebne. Można aukcje tworzyć z pliku. Jest tyle możliwości...
-
EasyUploader
- Administrator
- Kontakt:
Wgrałem nowy instalator z poprawką.EasyUploader pisze: ↑16 lut 2026, 09:44 Ilość wolnego miejsca jest pokazywana dla dysku, na którym znajduje się EU, a nie dane użytkownika. Poprawię to
-
nijaki
EasyUploader pisze: ↑19 lut 2026, 12:34Można istniejącą aukcje zdublować i tylko potem pozmieniać potrzebne parametry. Szablony nie są w ogóle potrzebne. Można aukcje tworzyć z pliku. Jest tyle możliwości...
No jeśli mam Aukcje wystawiać "z pliku" to nie jest mi potrzebny EU, bo z pliku mogę wystawiać hurtem bezpośrednio przez Allegro.
EU ma mi ułatwiać i przyspieszać pracę na wielu ofertach a nie ją utrudniać. Więc odpowiedź "Jest tyle możliwości..." jest co najmniej nie na miejscu.
To samo z dublowaniem - owszem można, tylko trzeba bardzo uważać gdzie się jest w momencie tego dublowania, bo albo nie można zmienić konta, albo jest problem z Danymi GPSR, bo sobie oferta zapamiętuje dane z poprzedniego konta i zaznacza jedno a do Allegro usiłuje wysłać drugie.
Ja tu nie jestem od testowania i wskazywania błędów. Chciałem być użytkownikiem, bo ktoś mi polecił EasyUploader - widocznie mnie nie lubił, cóż - bywa i tak.