Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

[WAŻNE] Aukcje - propozycja zmiany menu "Odśwież" oraz "Aktualizuj"

Tutaj znajdziesz wszystkie informacje na temat nowych wersji EU. Na tym forum również możesz zgłaszać sugestie oraz uwagi dotyczące nowych funkcji.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy temat, sprawdź czy ktoś wcześniej nie zgłosił już podobnego pomysłu. Jeśli tak, wówczas dopisz się do niego, ponieważ pod uwagę będą brane tylko takie sugestie, które zostaną poparte przez większą ilość użytkowników. Stąd domyślnie ustawione jest sortowanie wg liczby odpowiedzi.

Zgłoszone sugestie są przeglądane i wybierane do wdrożenia podczas projektowania nowej wersji. Nie zaglądam tutaj na bieżąco. Tematy, w których przez 6 m. od ostatniego postu nikt się nie wypowie będą automatycznie usuwane.
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 128 razy
Kontakt:

[WAŻNE] Aukcje - propozycja zmiany menu "Odśwież" oraz "Aktualizuj"

Post autor: EasyUploader »

Witam,
nowy użytkownik słusznie zwrócił mi uwagę, że oba menu są zbyt podobne do siebie i na pierwszy rzut oka nie wiadomo do czego służą. Przez co zamiast zaktualizować aukcje na allegro łatwo nadpisać wprowadzone zmiany w bazie.

W poprawce 3.69.0.2 wprowadziłem na szybko drobną zmianę, która jest w pewnym stopniu rozwiązaniem tego problemu.

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się jednak nad zmianą nazewnictwa w EU oraz instrukcji. Zamiast odśwież -> pobierz i zamiast aktualizuj -> wyślij oraz do tego zmiana ikonek na jakieś kierunkowe strzałki.

Co o tym myślicie? Czy na początku nauki EU też mieliście z tym problem?
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
nijaki
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: [WAŻNE] Aukcje - propozycja zmiany menu "Odśwież" oraz "Aktualizuj"

Post autor: nijaki »

Kierunek strzałek - to przegrana WALKA...  bo na dwuwymiarowym obrazku bardzo trudno osiągnąć "efekt kierunku" takiej strzałki.

Ta żółta zakręcona strzałka przy tym młotku jest cały czas dla mnie zagadką... ona wskazuje zza młotka do niego? czy może od młotka do przodu?

Teraz oczywiście z tym "Wyślij zmiany z EU do Marketplace" sprawa się rozjaśnia, ale sam obrazek przez swoją naturę (dwu-wymiarowość) mocno utrudnia bycie postrzeganym jako JEDNOZNACZNY.

Obrazek   

🎼  Jestem prawie jak Beethoven...  też tracę słuch  🎶
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Strzałka jest przed młotkiem :)

Stworzyłem z AI takie coś:

Obrazek

Wg mnie wygląda to bardzo czytelnie i już po ikonce można się domyślić jakie funkcje skrywa :mrgreen:
Za ten post autor EasyUploader otrzymał podziękowanie:
nijaki (23 lut 2026, 13:33)
Pozdrawiam, Marcin

nijaki
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: nijaki »

Hehehe  -  te strzałki "przed" młotkiem to mocno dyskusyjne  :) :) :)
Jak to napisałeś, to skłaniam się ku temu, że tak jest... ale w 2D jest to niemożliwe do jednoznacznego określenia. Może gdyby ten młotek nachodził trochę na tę strzałkę, co sugerowałoby, że bliżej nas jest młotek  -  ale teraz to już lecę po bandzie w stronę filozofii....

Za to te chmurki niebieska i czerwona wydają się sprytne, bo "do góry" to tak jakbyśmy coś podrzucali, czyli to leci "od nas", a strzałka "w dół" to tak jakbyśmy coś ściągali z półki czyli coś "do nas".

Pierwsze spojrzenie, które zresztą zweryfikowałem z tymi napisami w tym nowym MENU, pokazało mi dobre kierunki.

Dla mnie te "malowanki" to UŁATWIENIE i mocno ujednoznaczniają (o ile jest takie słowo) to co znajdę pod tymi chmurkami.

Obrazek   

🎼  Jestem prawie jak Beethoven...  też tracę słuch  🎶
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Nikt nie protestuje, więc zmiana zostanie wdrożona w kolejnej aktualizacji :)
Pozdrawiam, Marcin

KD9
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy
Kontakt:

Post autor: KD9 »

EasyUploader pisze: 26 lut 2026, 14:32 Nikt nie protestuje

Przeoczyłem ten wątek wcześniej. Zmiana jest fatalna, prosiłem zresztą wcześniej, żeby przywrócić szeroki przycisk aktualizowania, bo jest to jedno z częściej wykonywanych poleceń i najlepiej zostawić napis Zaktualizuj na Allegro - jest to jednoznaczne, a Wyślij oznacza  tu nie wiadomo co, najczęściej paczki.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Wcześniej szeroki był tylko przycisk odświeżania, a nie aktualizowania aukcji.

Obrazek

To niestety dowodzi tego, że sam Pan myli oba menu/funkcje, więc zmiana była konieczna.
Pozdrawiam, Marcin

KD9
Kontakt:

Tak, pomyliłem, a co szkodziło zostawić wyraz Odśwież? I po co robić z ikony odświeżania jakieś Pobierz? Zmiany dla samych zmian nic nie wnoszących, jak to ma w zwyczaju Allegro? A Wyślij to już kuriozum.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Bardzo często na forum czy na maila pojawiały się pytania o to jak pobrać zmiany z Allegro czy zaktualizować tam aukcje, więc stare rozwiązanie Odśwież/Aktualizuj nie było oczywiste - zbyt podobne do siebie określenia.

Równie dobrze można odświeżyć aukcje na allegro jak i zaktualizować w bazie, więc zwłaszcza dla nowych użytkowników było to wprowadzające w błąd.

Pobierz/Wyślij jasno określa kierunek wymiany danych i teraz będzie trudno się pomylić :)
Pozdrawiam, Marcin

KD9
Kontakt:

Wyślij opcje promowania - to jest niesamowicie logiczne, zwłaszcza dla nowych użytkowników.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Jeśli już to "Wyślij zmiany -> Opcje promowania".

Obecnie ponad 31% użytkowników korzysta z aktualnej wersji EU i nadal nikt nie zgłasza uwag oprócz Pana, więc chyba jest logiczne :mrgreen:
Pozdrawiam, Marcin

KD9
Kontakt:

Tak jak pisałem w innych wątkach, ponad 90% użytkowników przyjmuje zmiany, bo "pewnie tak musi być".
Program, na którym pracuję od kilkunastu lat ma około 200 użytkowników, jakąkolwiek chęć zmian zgłasza kilku.
ODPOWIEDZ