Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Widoczność ceny wyświetlanej na Allegro

Tutaj znajdziesz wszystkie informacje na temat nowych wersji EU. Na tym forum również możesz zgłaszać sugestie oraz uwagi dotyczące nowych funkcji.
Regulamin forum
Zanim założysz nowy temat, sprawdź czy ktoś wcześniej nie zgłosił już podobnego pomysłu. Jeśli tak, wówczas dopisz się do niego, ponieważ pod uwagę będą brane tylko takie sugestie, które zostaną poparte przez większą ilość użytkowników. Stąd domyślnie ustawione jest sortowanie wg liczby odpowiedzi.

Zgłoszone sugestie są przeglądane i wybierane do wdrożenia podczas projektowania nowej wersji. Nie zaglądam tutaj na bieżąco. Tematy, w których przez 6 m. od ostatniego postu nikt się nie wypowie będą automatycznie usuwane.
nijaki
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Widoczność ceny wyświetlanej na Allegro

Post autor: nijaki »

Poniższy obrazek pokazuje fragment widoku z EasyUploadera i widok oferty na Allegro dla klienta.

Nie widzę w EU ceny jaką widzi klient.
W tym przypadku cena jest obniżona przez Allegro (w ramach "Allegro Ceny").
I jeśli zmienię cenę choćby o grosz ręcznie to automatycznie znika rabat (dopłata) od Allegro i jest to proces nieodwracalny.
W tym konkretnym przypadku jeśli obniżę cenę o 4zł to klient zobaczy podwyżkę o 9,92zł. Bo jak ustawię 244zł to klient zobaczy podwyżkę z 234,08 na 244zł.
Aby tego uniknąć każdą ofertę oddzielnie przed zmianą cen muszę sprawdzić na Allegro i to w widoku dla klienta a nie w SalesCenter.

Może da się jakoś pobrać przez API "cenę wyświetlaną na portalu ❓

Np. kolumnę „Cena dla klienta” pobieraną z

Kod: Zaznacz cały

finalPriceForTheBuyer

Obrazek
Obrazek   

🎼  Jestem prawie jak Beethoven...  też tracę słuch  🎶
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Re: Widoczność ceny wyświetlanej na Allegro

Post autor: EasyUploader »

Może przy okazji zrobić porządek z nazwami kolumn, tzn. wszystkie, które dotyczą odświeżanych danych "Data pobr. opłat", "Wyświetlenia", "Pozostało", itd. będą miały dopisek "(Market)"?

Natomiast "Cena na All." zmieniłbym na "Cena (Market)", ponieważ ona jest wykorzystywana też przy pozostałych integracjach.
Pozdrawiam, Marcin
kontakt.photosoft(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
nijaki

Ja nie wystawiam nic na Empik czy na OLX, więc nie wiem jak to wygląda tam, ale jeśli te kolumny (np. Cena All) wyświetlają również cenę z OLX to owszem - to LOGICZNA POPRAWKA.
Obrazek   

KD9
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy
Kontakt:

Post autor: KD9 »

nijaki pisze: 13 sie 2026, 10:07 ale jeśli te kolumny (np. Cena All) wyświetlają również cenę z OLX

Ale jak to będzie wyświetlane, jeśli ceny są różne na różnych platformach?
Może być tak, że ktoś ma identyczną cenę wszędzie i wtedy wystarczy mu jedna kolumna albo jednak różne ceny i może wtedy dodatkowe kolumny włączane w konfiguracji przy integracjach. Aktualnie nie mam żadnej integracji, ale może w przyszłości.
Tak więc pozostawiłbym Cena All
nijaki

Ja tu mówię i liście ofert a nie o Magazynie.
Magazyn mam wyłączony, bo dla mnie ten moduł jest kompletnie bezużyteczny.

Na liście ofert nie widzę problemu, o którym Pan mówi.
Każda oferta to przecież oddzielny wiersz... więc gdzie problem z odróżnieniem co jest pokazane? Zresztą jakim cudem w ofercie Empiku ma się wyświetlić cena z Allegro?

Ja od początku mówię o cenie jaką widzi klient na konkretnej ofercie Allegro. I jeśli mam coś wystawione 2 czy 5 razy to Allegro da rabat tylko na jedną ofertę - i to potrzebuję widzieć, żeby nie psuć sam sobie tego co dostałem gratis od Allegro.

A poza tym zmiana "Cena na All" na "Cena na Markecie" nic nie zepsuje, bo przy ofercie Allegro w tej kolumnie będzie widać cenę z Allegro a przy ofercie z OLX wyświetli się cena z OLX. Zarówno Allegro jak i OLX to Markety w tym rozumieniu - tu chyba się zgodzimy?
Za ten post autor nijaki otrzymał podziękowanie:
EasyUploader (18 sie 2026, 10:57)
Obrazek   

EasyUploader
Administrator
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 155 razy
Kontakt:

Post autor: EasyUploader »

Siedziałem nad tą funkcją i ostatecznie kolumnę nazwę "Cena promo. (market)" ;)
Za ten post autor EasyUploader otrzymał podziękowanie:
nijaki (18 sie 2026, 11:01)
Pozdrawiam, Marcin
kontakt.photosoft(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
nijaki

EasyUploader pisze: 18 sie 2026, 10:59 Siedziałem nad tą funkcją i ostatecznie kolumnę nazwę "Cena promo. (market)" ;)

Czekam z niecierpliwością.
To będzie funkcjonalność, której nawet na Allegro nie ma widocznej w sposób jasny. Na Allegro trzeba zobaczyć najpierw widok dla klienta i cenę wyświetlaną porównać z tą, która jest widoczna po wejściu w edycję - jeśli się różnią to jest to PROMO właśnie.
Tutaj zostawię sobie widoczność dwóch kolumn z cenami obok siebie i różnica będzie widoczna jednym rzutem oka.

Już DZIĘKUJĘ za pochylenie się nad tym.
Obrazek   

KD9
Kontakt:

nijaki pisze: 17 sie 2026, 21:48 Każda oferta to przecież oddzielny wiersz... więc gdzie problem z odróżnieniem co jest pokazane
W Magazynie nie ma cen sprzedaży, a chodzi o oferty i o kolumny, nie o wiersze, 1. Cena KT (edytowalna), 2. Cena All - niekoniecznie taka sama, jak Cena KT, bo mogła zostać zaktualizowana na innym stanowisku albo bezpośrednio na Allegro, no i wkrótce 3. Cena promo (z tymczasowym rabatem).
 a przy ofercie z OLX wyświetli się cena z OLX
Jako że nie mam żadnej integracji, to nie wiem gdzie się wyświetli cena z OLX czy z Erli, gdybym miał integrację, to przy założeniu, że miałbym tam inne ceny, to pewnie musiałbym mieć taką cenę w osobnej kolumnie - na razie jest to poza moim zainteresowaniem. 
nijaki

A czy ja gdziekolwiek pokazałem screena z Magazynu?
Bo ile razy mogę tłumaczyć, że ja mówię o liście ofert (Aukcji), a nie o liście produktów. 
Nie wiem co pokazuje MAGAZYN, bo go wyłączyłem - dla był bezużyteczny... ale z tego co na szybko przeczytałem to po dzisiejszej aktualizacji pewnie zacznę używać MAGAZYNU, bo zaczyna to mieć sens głębszy niż liczenie sztuk na półce.
A co do cen to ja nawet na Allegro mam ten sam produkt w różnych cenach - po to mam dwa konta, sklep ma jeszcze inną cenę.
Ale każdy robi jak uważa. W każdym razie dzisiejsza aktualizacja bardzo mnie cieszy - jutro się jej przyjrzę. 
Obrazek   

nijaki

No i teraz mogę panować nad cenami z poziomu EU.

Obrazek

Tu widać 4 oferty tego samego produktu (filtrowane po EAN). Kolory podświetlenia pokazują mi na którym koncie mam to wystawione na Allegro. W drugim wierszu pokazuje mi Cenę PROMO - więc jej nie mogę ruszyć, bo stracę RABAT od Allegro. Jak widać po ilości pozostałych - ma największą sprzedaż (wszystkie startowały od 100szt.). 
Jeśli ktoś włączy jeszcze kolumnę Cena KT to będzie widział dodatkowo czy ktoś inny nie zmienił ceny przez panel Allegro, bo KT pokaże cenę ustawioną w EU a kolumna Cena (market) pokaże cenę jaka jest ustawiona w Allegro - jeśli nikt nie zmieniał poprzez panel Allegro to obie będą takie same.

Dla mnie zmiana ceny poprzez zmianę KT w Magazynie (gdybym go używał) nie ma sensu, bo widać, że mam różne ceny w zależności od konta na którym oferta jest wystawiona.
Chyba, że Magazyn umożliwia ustawienie oddzielnych cen dla produktu w zależności na jakim koncie jest oferta wystawiona - ale tego nie wiem, bo nie mam Magazynu włączonego.
Ja ceny zmieniam poprzez zmianę KT z poziomu listy Aukcji. Albo pojedynczo albo poprzez Hurtową Edycję, potem wyślij Cenę KT.

DZIĘKUJĘ PRZEOGROMNIE za tę dodatkową kolumnę, dodającą funkcjonalność.
Jeśli to komuś nie potrzebne, to można tę kolumnę wyłączyć i po temacie.

Obrazek   

KD9
Kontakt:

Pierwszy raz słowo magazyn nie zostało użyte przeze mnie (17 sie 2026, 21:48), za to zostało zasugerowane, że to ja coś piszę o magazynie (gdzie?).

A co do cen na innych platformach liczba kont i powielonych ofert nie ma znaczenia, chodzi o korelację danej oferty z Erli czy OLX - w jaki sposób ceny tam są sterowane z poziomu EU - czy to musi być osobna oferta, czy jednak ta allegrowa jest połączona i gdzie wtedy wyświetla się cena z drugiej platformy.

nijaki

Ciekawe co też pisałem o Magazynie skoro mam ten moduł nieaktywny u siebie? Nie chce mi się teraz szukać po postach, bo to zwykłą strata czasu.
Ja nie korzystam z MAGAZYNU więc w tym temacie nie będę się wypowiadał.
Podejrzewam, że coś gdzieś wspomniałem o MAGAZYNIE, bo poprzedni soft, z którego korzystałem, był w zasadzie oparty o MAGAZYN - ale tam to wyglądało kompletnie inaczej i nie ma co tego porównywać.

Co do innych platform - to możemy sobie razem pozgadywać, bo ja również mam tylko Allegro.
Nie wiem jak to wygląda w MAGAZYNIE, a na liście ofert jest to chyba oddzielne konto (integracja) więc nie widzę problemu.
Mam 2 oferty na Allegro1, poniżej mam 2 oferty na Allegro2, jeszcze niżej 2 oferty na OLX...  itd itd 

Ceny są widoczne na każdej ofercie (czy to OLX, Erli czy Allegro - nie ma to znaczenia). 
Ja cenami operuję z poziomu listy ofert więc zaznaczam te które chce zmienić (jeśli to jakoś wyjątkowo hurtowo, to trzeba jakoś to wyfiltrować) i korzystam wtedy z Hurtowej edycji.

W drugim zdaniu zaprzecza Pan sam sobie pytając o "korelację danej oferty z Erli czy OLX", po myślniku pytając "czy to musi być osobna oferta".
Jeśli mówimy o DANEJ OFERCIE no to znaczy, że ona istnieje - ta oferta. Bo zresztą jak chce Pan zarządzać NIEISTNIEJĄCĄ OFERTĄ

Mam cały czas wrażenie, że Pan mówi o MAGAZYNIE i liście produktów, a ja cały czas podkreślam, że mówię o liście ofert (Aukcji).

PS
Sprawdziłem jednak Pańską sugestię, że to ja zacząłem o MAGAZYNIE - owszem wspomniałem tam, że nie mówię o MAGAZYNIE 

Obrazek

Ja cały czas mówię (piszę) o tym miejscu w EU:

Obrazek
Obrazek   

ODPOWIEDZ