Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
OWL-TECH8
Posty: 31
Rejestracja: 06 paź 2017, 12:41
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: OWL-TECH8 »

:idea: Proszę zapoznać się z podwieszonym poradnikiem Jak prawidłowo zgłosić problem? i doprecyzować zgłoszenie.
Dzień dobry,
Mamy zagwostkę ponieważ EU pobiera transakcje z czeskiego allegro i nie widzi różnicy w walucie- tym samym wystawia się paragon na np 600zł a to kwota w czeskich koronach, nie w złotówkach
Jak sobie z tym radzicie?





Jeśli poradnik nie rozwiązał Twojego problemu, wówczas podaj wymagane informacje:

1. Czy pobrano z serwera aktualny instalator i przeinstalowano EU? tak/nie
2. Czy została wykonana aktualizacja komponentów Allegro? tak/nie
3. Czy problem występuje w trybie awaryjnym? tak/nie
4. Z której wersji Windowsa korzystasz? 7/8/10/11
5. Opisz poniżej dokładnie problem zgodnie z pkt. 8.2 oraz 8.3 poradnika:
...
robi1976
Posty: 579
Rejestracja: 27 gru 2012, 19:58
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: robi1976 »

u nas zamówienia z allegro.cz są w koronach
masz aktualną wersję EU?
 
Załączniki
Zrzut ekranu 2023-05-31 131005.png
Zrzut ekranu 2023-05-31 131005.png (2.44 KiB) Przejrzano 1349 razy
PhotoSoft
Administrator
Posty: 6935
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Kontakt:

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: PhotoSoft »

Witam,
OWL-TECH8 pisze: 31 maja 2023, 12:36 paragon na np 600zł a to kwota w czeskich koronach
pisałem, żeby nie wystawiać paragonów z EU dla takich zamówień.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
JFM
Posty: 20
Rejestracja: 07 paź 2023, 17:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: JFM »

witam, mam problem, =leftData=left =leftZdarzenie=left2023-11-21 15:09:38=left =leftNie wydrukowano paragonu dla transakcji ID=9193, ponieważ integracja Thermal nie obsługuje obcej waluty. Proszę przełączyć się w ustawieniach EU na protokół POSNET.
Po przełaczeniu na POSNET nie można przeprwadzic testu paragonu i nie drukuje 

Paragony.Test
EasyUploader.Core.EuException: Błąd połączenia z drukarką:
14 - POSNET_STATUS_SETUP_INVALIDBAUD Błędne parametry portu - baudrate
   w EasyUploader.Features.DrukarkiFiskalne.PosnetService.InicjalizacjaPolaczenia()
   w EasyUploader.Features.DrukarkiFiskalne.DrukarkiFiskalneObsluga.TestPolaczenia()


Macie jakieś rozwiązanie tej patowej sytuacji ? 
PhotoSoft
Administrator
Posty: 6935
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Kontakt:

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: PhotoSoft »

Proszę skonfigurować EU zgodnie z parametrami drukarki.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
JFM
Posty: 20
Rejestracja: 07 paź 2023, 17:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: JFM »

jest skonfigurowany zgodnie , podesłać zdjęcie jak to jest skonfigurowane żeby mógł Pan spojrzeć czy jest poprawnie ?

skoro na THENRMAL polskie paragony z poprawna walutą PLN drukuje , a CZ nie chce przewalutować 

Korzystam z Bselinkera jeszcze przez chwilę i tam nie ma problemu, wszystko jest przewalutowane. 

Dlaczego EU nie robi przewalutowania i nie drukje paragonów z czeskich na PLN ?? 
JFM
Posty: 20
Rejestracja: 07 paź 2023, 17:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: JFM »

Po skonfigurowaniu tak jak na zamieszczonej grafice dalej wyskakuje błąd , EU nawet nie może zaczytać stawek VAT z drukarki po ustawieniu

Błąd odczytu stawek VAT (vatget):
65539 - POSNET_STATUS_TIMEOUT Oczekiwanie zakończone upłynięciem czasu (timeout) : 

Paragony.Test
EasyUploader.Core.EuException: Błąd rozpoczęcia paragonu (trinit):
65539 - POSNET_STATUS_TIMEOUT Oczekiwanie zakończone upłynięciem czasu (timeout) 
   w EasyUploader.Features.DrukarkiFiskalne.PosnetService.RozpocznijParagon()
   w EasyUploader.Features.DrukarkiFiskalne.DrukarkiFiskalneObsluga.TestPolaczenia()

https://www.easyuploader.pl/instrukcja/ ... k_konf.png
PhotoSoft
Administrator
Posty: 6935
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Kontakt:

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: PhotoSoft »

JFM pisze: 22 lis 2023, 09:07 Dlaczego EU nie robi przewalutowania i nie drukje paragonów z czeskich na PLN ?? 
Pomyślę nad dodaniem takiej opcji w następnej aktualizacji.
JFM pisze: 22 lis 2023, 09:17 Po skonfigurowaniu tak jak na zamieszczonej grafice dalej wyskakuje błąd , EU nawet nie może zaczytać stawek VAT z drukarki po ustawieniu
Protokół przełącza się też w drukarce.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
JFM
Posty: 20
Rejestracja: 07 paź 2023, 17:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: JFM »

to był by dobry ukłon do użytkowników EU i rozwiązałby problem z przewalutowaniem, myśle że nie jest to duży problem a bardzo ale to bardzo ułatwia sprawę 

Protokół przełącza się też w drukarce. - zadzwonię to serwisu i dowiem się 
JFM
Posty: 20
Rejestracja: 07 paź 2023, 17:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: JFM »

w drukarce są 3 protokoły, 

noviutus zgodny, novitus i XML 

serwis twierdzi ze sie nie da przełączyć na posnet - chyba  że któryś z tych noviutus zgodny, novitus i XML  - jest jako posnet ??
RegDos
Posty: 147
Rejestracja: 10 paź 2017, 15:23
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: RegDos »

Nie chcę się wtrącać ani wymądrzać, ale moim skromnym zdaniem NIE WOLNO fiskalizować transakcji poza PL , w tym do Czech na drukarce fiskalnej niezależnie od waluty.
Do takich transakcji wystawia się różne dokumenty (zależy dla kogo: prywatny, firma) oraz czy jesteś w OSS
PhotoSoft
Administrator
Posty: 6935
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Kontakt:

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: PhotoSoft »

JFM pisze: 22 lis 2023, 15:17 serwis twierdzi ze sie nie da przełączyć na posnet - chyba  że któryś z tych noviutus zgodny, novitus i XML  - jest jako posnet ??
To są inne protokoły, więc musicie pozostać przy Thermal.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
JFM
Posty: 20
Rejestracja: 07 paź 2023, 17:10
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: JFM »

doda Pan tą funkcję ? 
PhotoSoft
Administrator
Posty: 6935
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 98 razy
Kontakt:

Re: Transakcje z czech - EU nie rozpoznaje zmiany waluty

Post autor: PhotoSoft »

Przewalutowanie tak.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
ODPOWIEDZ