Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Jeśli Twój temat nie kwalifikuje się do żadnej z powyższych kategorii, wówczas możesz założyć go tutaj. Dział ten służy również do kontaktu z pozostałymi użytkownikami. Nie zgłaszaj tutaj problemów dotyczących EU!
vic2000
Posty: 209
Rejestracja: 16 maja 2018, 23:41
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: vic2000 »

Witam. Wysyłki do Czech realizuję przez Allegro ale czasem zachodzi potrzeba aby dosłać towar i wtedy już przez Allegro nie przejdzie bo Etykieta już została nadana w zamówieniu pierwotnym.
Korzystam wtedy z wysyłki GLS i na każdym razem wyskakuje mi w EU błąd kodu pocztowego.
Nie ważne w jakiej formie go wpiszę to nie idzie.

Paczki takie muszę ręcznie wpisywać na stronie GLS i generować etykietę co jest kłopotliwe.
Czy ktoś z Was spotkał się może z podobnym problemem i ma na to jakieś rozwiązanie?



 
zak2828
Posty: 22
Rejestracja: 20 kwie 2020, 17:45
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: zak2828 »

vic2000 pisze: 07 lis 2023, 13:32 Wysyłki do Czech realizuję przez Allegro ale czasem zachodzi potrzeba aby dosłać towar i wtedy już przez Allegro nie przejdzie bo Etykieta już została nadana w zamówieniu pierwotnym.

Dlaczego nie możesz nadać drugiej paczki w ramach tego samego zamówienia tą samą metodą dostawy?
PhotoSoft
Administrator
Posty: 7324
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Kontakt:

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: PhotoSoft »

Witam,
vic2000 pisze: 07 lis 2023, 13:32 Korzystam wtedy z wysyłki GLS i na każdym razem wyskakuje mi w EU błąd kodu pocztowego.
proszę przesłać do GLS logi XML tak jak jest napisane w poradniku pkt. 6. :arrow: viewtopic.php?t=987
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
vic2000
Posty: 209
Rejestracja: 16 maja 2018, 23:41
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: vic2000 »

zak2828 pisze: 07 lis 2023, 15:49
vic2000 pisze: 07 lis 2023, 13:32 Wysyłki do Czech realizuję przez Allegro ale czasem zachodzi potrzeba aby dosłać towar i wtedy już przez Allegro nie przejdzie bo Etykieta już została nadana w zamówieniu pierwotnym.

Dlaczego nie możesz nadać drugiej paczki w ramach tego samego zamówienia tą samą metodą dostawy?

Wyskakuje mi coś typu informacja że etykieta już wykorzystana
zak2828
Posty: 22
Rejestracja: 20 kwie 2020, 17:45
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: zak2828 »

vic2000 pisze: 09 lis 2023, 22:12 Wyskakuje mi coś typu informacja że etykieta już wykorzystana

Może to zabrzmi jak oczywistość, ale może dlatego, że próbujesz na tym samym bilecie wysłać drugi raz?
Mi chodzi o wygenerowanie nowej etykiety w ramach tej samej usługi tą samą metodą.
U nas tak robimy wszelkie "dzikie" reklamacje i dosyłki do Czech, że generujemy kolejną etykietę do tej przesyłki, Allegro pozwala, bo zgadza się mail klienta i metoda dostawy, i koszt takiej wysyłki jest znacznie tańszy niż jakimś zewnętrznym GLS/UPS itp, bo płacimy po prostu drugi raz za wartość tej usługi Allegro Packeta/International/DPD.
 
vic2000
Posty: 209
Rejestracja: 16 maja 2018, 23:41
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: vic2000 »

Już wiem co jest przyczyną. z EasyUploadera wysyłany jest taki request do GLS:
<rcountry>PL</rcountry>
pomimo że powinny być czechy

W którym polu może być zapisana informacja o Kraju docelowym ?
PhotoSoft
Administrator
Posty: 7324
Rejestracja: 14 cze 2011, 13:10
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy
Kontakt:

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: PhotoSoft »

Wgrałem nowy instalator. Proszę sprawdzić czy problem jeszcze występuje :arrow: https://www.easyuploader.pl/pobierz.html
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
vic2000
Posty: 209
Rejestracja: 16 maja 2018, 23:41
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem z nadawaniem Przesyłek GLS do Czech

Post autor: vic2000 »

Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ