Od teraz można zarejestrować lub zalogować się na forum poprzez konto Facebook albo Google :) Jeśli zalogujesz się w ten sposób i na forum jest już utworzone konto o takim samym adresie e-mail, wówczas oba konta zostaną ze sobą powiązane. Czyli zachowane zostaną wszystkie ustawienia i posty.

Jeśli adresy e-mail będą różne, wówczas zostanie założone nowe czyste konto. W razie czego można zmienić w ustawieniach istniejącego konta adres na inny :arrow: ucp.php?i=ucp_profile&mode=reg_details

Ten komunikat można zamknąć w prawy górnym rogu.

Poczta Polska - tworzenie licznych zbiorów

Tutaj znajdziesz zgłaszane problemy oraz ich rozwiązania. Proszę obowiązkowo zapoznać się z podwieszonym poradnikiem "Jak prawidłowo zgłosić problem?".
ezzz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Poczta Polska - tworzenie licznych zbiorów

Post autor: ezzz »

Dziś przy dostarczaniu paczek do punktu Panie na Poczcie poprosiły nas o pomoc, bo od jakiegoś czasu przesyłki, które są przez nas przygotowywane umieszczane są więcej niż w jednym zbiorze, pomimo, że przygotowywane są tego samego dnia. Dotychczas (przed powrotem do obsługi zamówień w EU) nie mieliśmy tego problemu.

Przesyłki wysyłamy korzystając z modułu Wysyłam z Allegro z jednego prostego powodu, gdyż przez niego możemy nadawać przesyłki zarówno na kuriera Pocztex, odbiór w punktach Pocztex i czeskiej Packety bez konieczności tworzenia dodatkowych opcji dla asystenta pakowania i podpisywania dodatkowych umów z Pocztą. Zamówienia przygotowywane i wysyłane są są na kilku stanowiskach/komputerach i kilku loginach użytkowników, dla kilku kont Allegro podłączonych do EU.

Nie chcę sugerować, ale czy nie jest przypadkiem tak, że każdy komputer/użytkownik tworzy nowy zbiór dla każdego z kont oddzielnie?
Czy istnieje jakieś rozwiązanie, aby był tworzony tylko tylko jeden zbiór danego dnia?
EasyUploader
Administrator
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy
Kontakt:

Re: Poczta Polska - tworzenie licznych zbiorów

Post autor: EasyUploader »

Jeśli nadajecie przez WzA to musicie to wyjaśnić z Allegro. EU nie ma na to wpływu.
Pozdrawiam, Marcin
photosoft.allegro(małpa)gmail.com

:arrow: Tutaj pobierzesz najnowszy instalator EU
ezzz

Może inaczej, nadawanie przesyłek (generowanie etykiet) odbywa się poziomu EU jednak nie korzystamy z integracji, z Elektronicznym Nadawcą tylko z WzA.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

EU nie ma z tym nic wspólnego. Piszcie do Allegro.
Pozdrawiam, Marcin

ezzz

Rozumiem. Dzięki.
ezzz

Wracam z informacją, bo skontaktowałem się Allegro, ale Ci odesłali mnie do Poczty Polskiej, a ta odsyła mnie ponownie tutaj z informacją, że należałoby wgrać poprawkę/wprowadzić zmianę dotyczącą częstotliwości przesyłania przesyłek do systemu.

Chodzi o częstotliwość i ilość przesyłania plików (książek nadawczych) przez API z wykorzystaniem metody addshipment. Należałoby by wprowadzić poprawkę, aby przesyłki wysyłane były na koniec dnia (po ostatniej wygenerowanej przesyłce). Czyli zapisywanie przesyłek w jednym buforze, który będzie wysyłany po utworzeniu ostatniej przesyłki.

Czy możemy jakoś to rozwiązać?

KD9
Zaawansowany użytkownik EU
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy
Kontakt:

Post autor: KD9 »

Należałoby by wprowadzić poprawkę, aby przesyłki wysyłane były na koniec dnia (po ostatniej wygenerowanej przesyłce)
Jak to sobie wyobrażacie? U mnie kierowca poczty przyjeżdża o 14 i zabiera co jest i nie zawsze jest to wszystko z jednego zbioru, potem nadawane są kolejne przesyłki, które są zawożone przeze mnie i na dodatek część jest przez EN, a część przez WzA. Ze 2 lata temu pracownicy poczty ciskali się, że jest po kilka zbiorów, teraz im to lata.
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

ezzz pisze: 29 lis 2024, 12:10 Czy możemy jakoś to rozwiązać?
Ale Wy nie korzystacie z integracji EN tylko WzA, więc to Allegro łączy się z ich API oraz zarządza zbiorami, a nie EU.

Przy integracji EN w EU możecie nadać przesyłki dopiero na koniec dnia.
Pozdrawiam, Marcin

ezzz

Dlatego wydawało mi się to nielogiczne i kilkukrotnie upewniałem się w Poczcie, czy na pewno mam to zgłosić do Pana, a nie do Allegro z uwagi na nadawanie przesyłek z wykorzystaniem WzA.

Cóż, próbuję dalej. Dzięki.
testes
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: testes »

A z innej beczki, może by wprowadzić opcje automatycznego wysyłania zbioru np. o danej godzinie?
EasyUploader
Administrator
Kontakt:

Proszę założyć temat z sugestią i zobaczymy czy będzie zainteresowanie.
Pozdrawiam, Marcin

Hunter209
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Hunter209 »

Zbiorów nie trzeba wysyłać. Pierwsza paczka ze zbioru któa zostaje zeskanowana w placówce pocztowej automatycznie zamyka cały zbiór w której ona się znajduje i poczta sama "zasysa zbiór". Nigdy nie zamykamy i nie wysyłamy zbiorów już od wielu lat. 
ODPOWIEDZ